Explanatory Memorandum to COM(2013)12 - EU position on proposals submitted to the 16th meeting of the CoP to the Convention on International Trade in Endagered Species of Wild Fauna and Flora (CITES), 3-4 March 2013

Please note

This page contains a limited version of this dossier in the EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

1. De 16e vergadering van de Conferentie der Partijen (C0PI6) bij de Overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde in het wild levende dier- en plantensoorten (Cites) zal worden gehouden in Bangkok, Thailand, van 3 tot 14 maart 2013.

2. In 1983 is de tekst van de Cites-overeenkomst gewijzigd om organisaties voor regionale economische integratie zoals de Europese Unie in staat te stellen partij te worden (de zogenaamde Gaborone-clausule). De wijziging is echter nog niet in werking getreden omdat nog niet voldoende partijen ze hebben geratificeerd.

3. Gezien de bevoegdheid van de Unie inzake handels- en milieuaangelegenheden en de consequenties van de door de Conferentie der Partijen genomen besluiten voor de uitvoering van Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad van 9 december 1996 inzake de bescherming van in het wild levende dier- en plantensoorten door controle op het desbetreffende handelsverkeer1 is het nodig een standpunt van de Unie te bepalen over de voorstellen die de Conferentie zullen worden voorgelegd.

4. Ontwerp-resoluties en discussienota's over de interpretatie en de tenuitvoerlegging van de Overeenkomst en voorstellen tot wijziging van de bijlagen die door lidstaten of door de Commissie zijn opgesteld, zijn op 24 september 2012 besproken door het comité van de lidstaten ex Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad. Alle goedgekeurde voorstellen en werkdocumenten zijn vervolgens door het Voorzitterschap bij het Secretariaat van Cites ingediend namens de in het belang van de Europese Unie handelende EU-lidstaten. De ingediende voorstellen betreffen wijzigingen van de bijlagen bij de Overeenkomst alsook een reeks ontwerp-resoluties en -besluiten over uitvoeringskwesties. Bovendien heeft het comité ermee ingestemd dat de EU als mede-indiener optreedt van een Braziliaans voorstel tot opneming van drie hamerhaaisoorten {Sphyrna lewini, Sphyrna mokarran, Sphyrna zygaena) in Cites-bijlage II.

5. Op 8 november 2012 hebben de diensten van de Commissie een overlegvergadering gehouden met de belanghebbende partijen, die bij die gelegenheid hun visie op deze kwesties uiteen hebben kunnen zetten. Op 12 november 2012 is er een informele bijeenkomst geweest van de diensten van de Commissie en deskundigen uit de lidstaten om de punten te bespreken die op de Conferentie der Partijen ter sprake zullen komen.

6. Bepaalde documenten voor de Conferentie waren niet tijdig genoeg beschikbaar om de Commissie de gelegenheid te geven een standpunt van de Unie voor te stellen. De Commissie stelt daarom voor om het standpunt over deze punten tijdens C0PI6 te bepalen, zulks overeenkomstig artikel 2 van het ontwerp-besluit van de Raad.

7. De agenda van de Conferentie omvat drie delen: strategische en bestuurlijke aangelegenheden, interpretatie en tenuitvoerlegging van de Overeenkomst en voorstellen tot wijziging van de bijlagen. Aangezien de Unie geen partij bij de

PB L 61 van 3.3.1997, blz. 1.

NL                                 , ..\""W*'tf          NL

RESTREINT UE


'.V

RESTREINT UE

Overeenkomst is, is het eerste deel over het algemeen niet van invloed op Verordening (EG) nr. 338/97 van de Raad. Het tweede deel betreft interpretatie- en uitvoeringskwesties met betrekking tot de bepalingen van de Overeenkomst en is van groot belang omdat de besluiten van invloed zijn op de manier waarop de Overeenkomst wordt toegepast, en dus eventueel ook op de desbetreffende wetgeving van de Unie. Het derde deel (wijziging van de bijlagen bij de Overeenkomst) heeft rechtstreekse gevolgen voor het beschermingsniveau van de verschillende soorten en de wijzigingen in kwestie zullen in de wetgeving van de Unie worden geïntegreerd.

8. Er zijn twee bijlagen bij het voorgestelde besluit van de Raad. In bijlage I wordt het

standpunt van de Unie met betrekking tot bovenvermelde belangrijke kwesties geschetst. Bijlage II bevat de voorgestelde standpunten van de Unie inzake de agendapunten van de Conferentie waarvoor er op 19 november 2012 documenten beschikbaar waren.

&


V

NL                                   3                                   NL

ttFSTRFTNT TIE

RESTREINT UE