Considerations on COM(2014)68 - Authorisation of the opening of negotiations on an Agreement with Azerbaijan on a legal framework governing the control of DESFA by SOCAR

Please note

This page contains a limited version of this dossier in the EU Monitor.

 
 
(1)          Het is de bedoeling van de Staatsoliemaatschappij van de Republiek Azerbeidzjan ("SOCAR"), een in Azerbeidzjan gevestigde onderneming onder de zeggenschap van de Republiek Azerbeidzjan, zeggenschap te verwerven over Hellenic Gas Transmission System Operator S.A. ("DESFA"), de Griekse gastransmissiesysteembeheerder.

(2)          In artikel 11 van Richtlijn 73/2009 is bepaald dat in dergelijke gevallen moet worden verzekerd dat de zeggenschap door een persoon of personen uit een of meer derde landen over een transmissiesysteembeheerder geen bedreiging vormt voor de energievoorzieningszekerheid van de Europese Unie

(3)          De feiten in het onderhavige geval zijn dat (i) het door DESFA beheerde netwerk een strategische infrastructuur is die de energievoorzieningszekerheid van de Europese Unie beïnvloedt (ii) de Republiek Azerbeidzjan en SOCAR strategische belangen hebben die niet noodzakelijkerwijze in overeenstemming zijn met de doelstelling van de EU-wetgeving op het gebied van gastransmissienetten. Dit roept vragen op met betrekking tot de energievoorzieningszekerheid waarop een antwoord moet worden gegeven.

(4)          De zeggenschap over DESFA zal via SOCAR uiteindelijk in handen komen van de Republiek Azerbeidzjan en daarom is het passende wettelijke instrument om de zorgen in het onderhavige geval weg te nemen een intergouvernementele overeenkomst.

(5)          Het onderwerp van de intergouvernementele overeenkomst wordt volledig gedekt door de werkingssfeer van de EU-wetgeving. Bovendien is internationale overeenstemming nodig om de Europese Unie in staat te stellen om haar interne bevoegdheid uit te oefenen. Sluiting van een dergelijke intergouvernemente overeenkomst is derhalve de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie.

(6)          Er moeten derhalve onderhandelingen worden geopend om een intergouvernementele overeenkomst te sluiten tussen de Europese Unie en de

DECLASSÏFTK

RESTREINT UE

Republiek Azerbeidzjan over een wettelijk kader over de zeggenschap over DESFA door SOCAR, gericht op de verzekering dat de beoogde verwerving de energievoorzieningszekerheid van de Europese Unie niet in gevaar brengt.