Dr. H. (Hugo) Visscher - Main contents
In het interbellum een bekend, maar niet onomstreden ARP-Tweede Kamerlid. Predikant en daarna door het kabinet-Kuyper i benoemd tot hoogleraar theologie in Utrecht. Voorman van de Gereformeerde Bond in de Hervormde Kerk. Werd in 1922 Tweede Kamerlid. Nam vaak van de fractiemeerderheid afwijkende standpunten in. Antipapistisch en aanhanger van de Groot-Nederlandse gedachte. Kwam later in steeds conservatiever vaarwater en belandde uiteindelijk bij de NSB i als adviseur van leider Mussert. Kuyper i omschreef hem als 'de man met de geuzenkop'.
ARP
functie(s) in de periode 1922-1936: lid Tweede Kamer
Contents
Hugo (Hugo)
Place and date of birth
Zwolle, 12 October 1864
Place and date of death
Alkmaar, 17 May 1947
Place and date of burial
Delft, begraafplaats "Jaffa", 22 May 1947 Party/Movement
nationaal-socialistisch (in de jaren '40)
Party/Parties
-
-ARP (Anti-Revolutionaire Partij), until 30 November 1935
-
-CNA (Christelijk-Nationale Actie), from 23 November 1935 (groepering die erop gericht was alle Gereformeerde partijen te verenigen)
-
-predikant Nederlandse Hervormde Kerk te Ouderkerk aan den IJssel, from 5 May 1901 until November 1903
-
-hoogleraar godsdienstgeschiedenis, godsdienstwijsbegeerte, zedenkunde en tot 1913 geschiedenis der leer aangaande God, Rijksuniversiteit Utrecht, from 15 February 1904 until 1 October 1931 (benoemd 30 oktober 1903)
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 25 July 1922 until 1 January 1936
-
-bijzonder hoogleraar 'kennis der Gereformeerde levens- en wereldbeschouwing', Rijksuniversiteit Utrecht, from 1 October 1931 until May 1945 (vanwege de Gereformeerde Bond tot verspreiding en verdediging van de waarheid in de Nederlandse Hervormde (Gereformeerde) Kerk)
-
-bijzonder hoogleraar 'Gereformeerde Godgeleerdheid', Rijksuniversiteit Leiden, from March 1933 until May 1945 (vanwege de Gereformeerde Bond tot verspreiding en verdediging van de waarheid in de Nederlandse Hervormde (Gereformeerde) Kerk)
-
-adviseur schoolzaken en eredienst van NSB-leider Mussert, from 1943
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
-
-lid Schoolraad voor Scholen met den Bijbel, from 1913 until 1917
-
-vicevoorzitter Vereniging voor Gereformeerd schoolonderwijs
-
-ondervoorzitter Nederlandsche Antropologische Vereeniging, around 1938
-
-lid bestuur talloze charitatieve organisaties
Derived functions
voorzitter begrotingscommissie voor hoofdstuk Va (Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen) 1924 (Tweede Kamer der Staten-Generaal)
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
as Member of the Parliament-
-Hield zich in de Tweede Kamer met uiteenlopende zaken bezig, maar in het bijzonder met onderwijs
-
-Onttrok zich in 1925 aan de stemming over het amendement-Kersten inzake het gezantschap bij de Paus. De overige leden van de ARP-fractie (de eveneens afwezige Duymaer van Twist uitgezonderd) stemden tegen.
-
-Onttrok zich in 1926 samen met zijn fractiegenoot Duymaer van Twist aan de stemming over het (nieuwe) begrotingsartikel over gelden voor het gezantschap bij de Paus. Ook Scheurer was afwezig. De verwerping van het artikel met 48 tegen 41 stemmen maakte een einde aan dat gezantschap.
-
-Bestreed in 1928 het initiatiefwetsvoorstel van zijn fractiegenoot Zijlstra om de leerlingenschaal voor kleinere scholen te verlagen
Dissenting voting behaviour (2/14)
-
-Behoorde in 1932 met Schouten en De Wilde tot de minderheid van zijn fractie die tegen een wetsvoorstel stemde over verlaging van uitkeringen aan gemeenten en provincies, ten einde tot salarisverlaging van hun ambtenaren te komen
-
-Stemde in 1935 als enige van zijn fractie tegen het wetsvoorstel inzake het verbindend en onverbindend verklaren van c.a.o.'s
In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.
algemeen-
-Werd in 1903 tot hoogleraar benoemd door Kuyper buiten de voordracht om
-
-Kwam enkele malen in conflict met de ARP over de regeringspolitiek, onder andere over de sociale politiek en de samenwerking met de rooms-katholieken. Bekritiseerde vaak het kabinet-Heemskerk.
-
-Maakte vanaf eind 1926 geen deel uit van de A.R.-Kamerclub, vanwege een conflict over het Verdrag met België. Hij vond dat de voorstem van het overgrote deel van de A.R.-fractie voortkwam uit 'Roomse' invloed en schreef hierover in november 1926 een artikel in "De Amsterdammer". De Kamerclub keurde dat op 7 december af, met name omdat daarmee kritiek werd uitgeoefend op voorzitter Heemskerk. Pas na gedwongen intrekking van die beschuldiging kreeg hij, vooral door toedoen van Colijn, in 1929 een plaats op de ARP-kandidatenlijst.
-
-Was volgens de AR-geschiedschrijvers De Wilde en Smeenk geen ijverig Kamerlid
Private life
-
-Zijn dochter was gehuwd met een zoon van P.C. 't Hooft, Tweede en Eerste Kamerlid
-
-Werd na negen maanden voorarrest op 10 oktober 1945 door het Tribunaal in Arnhem vanwege zijn leeftijd ontslagen van verdere rechtsvervolging. Hem werd wel het actief en passief kiesrecht ontnomen.
Pseudonyms and nicknames
"De man met de geuzenkop" (door Kuyper in 1912 zo genoemd bij het 40-jarig bestaan van "De Standaard") Publications
-
-J.A. de Wilde en C. Smeenk, "Het volk ten baat. De geschiedenis van de AR Partij", 344-345, 525-526 en 655-656
-
-P.J. Oud, "Het Jongste Verleden" deel II, 272-274
-
-B.J. Wiegeraad, "Hugo Visscher (1864-1947). Een calvinist op eigen houtje" (1991)
-
-W. Slagter, "Visscher, Hugo (1864-1947)", in: Biografisch Woordenboek van Nederland, deel IV, 525
-
-A. de Groot, "Visscher, Hugo", in: Biografisch lexicon voor de geschiedenis van het Nederlands protestantisme, deel 3, 373
Biografisch Woordenboek(en)
-
-biografie opgenomen in het Biografisch Woordenboek van Nederland
-
-biografie opgenomen in Biografisch Lexicon voor de geschiedenis van het Nederlands Protestantisme
archivalia
-
-brievencollectie-H. Visscher, Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme
-
-dossier-Visscher, RIOD
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.