Mr. A.H. (Benk) Korthals
Rotterdamse advocaat die in de VVD tot de vooruitstrevende vleugel hoorde. Kwam in 1982 in de Tweede Kamer en maakte deel uit van de enquêtecommissie RSV1. Nam in tegenstelling tot Joekes2 afstand van de negatieve conclusie over zijn partijgenoot Van Aardenne3. Woordvoerder justitie en studiefinanciering. Klom later op tot vicefractievoorzitter. Minister van Justitie in het kabinet-Kok II4 en van Defensie in het kabinet-Balkenende I5. Trad af nadat in het rapport van enquêtecommissie bouwfraude6 was geconcludeerd dat hij de Kamer onvolledig had geïnformeerd. Tegenstander van te grote inperking van de persoonlijke levenssfeer. Hem werd soms verweten tamelijk lui te zijn, maar hij bracht niettemin de nodige wetgeving tot stand. Was in 2011-2014 voorzitter van de VVD.
VVD
functie(s) in de periode 1982-2014: lid Tweede Kamer, minister, partijvoorzitter
Contents
Albertus Hendrikus (Benk)
Place and date of birth
Voorschoten, 5 October 1944 Party/Parties
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), from 1977
-
-advocaat en procureur te Rotterdam, from 1974 until 3 August 1998
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 16 September 1982 until 3 August 1998
-
-minister van Justitie, from 3 August 1998 until 22 July 2002
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 23 May 2002 until 22 July 2002
-
-minister van Defensie, from 22 July 2002 until 12 December 2002
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
Previous (4/10)-
-voorzitter Commissie "Ruim Baan voor Talent" (selectie aan de poort en differentiatie collegegelden), from May 2004
-
-bijzonder vertegenwoordiger voor industriële inschakeling in het JSF-programma, from October 2004
-
-voorzitter Stichting FAD (Fraude Aanpak Detailhandel), from 2005
-
-voorzitter Stichting CGR (Code Geneesmiddelenreclame), from 11 November 2008
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
Derived functions
-
-lid parlementaire enquêtecommissie RSV (Rijn-Schelde Verolme) (Tweede Kamer der Staten-Generaal), from 24 March 1983 until 24 November 1987
-
-voorzitter vaste commissie voor Defensie (Tweede Kamer der Staten-Generaal), from 4 October 1994 until 3 August 1998
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
as Member of the Parliament-
-Was justitie- en defensiewoordvoerder van de VVD-Tweede Kamerfractie. Hield zich ook bezig met hoger onderwijs (studiefinanciering) en voerde in 1989 het woord bij de behandeling van de Invorderingswet 1990. Was in 1990 woordvoerder bij de behandeling van de anti-discriminatiewetgeving.
-
-Interpelleerde op 22 januari 1987 samen met zijn fractiegenoot Loek Hermans de ministers Korthals Altes en Van Dijk over geweldadige acties in Nijmegen
-
-Interpelleerde op 14 november 1990 de ministers Maij-Weggen en Hirsch Ballin over de verhoging van de boete voor zwartrijden in het openbaar vervoer
-
-Interpelleerde op 2 juni 1992 staatssecretaris Kosto over capaciteitsproblemen in het gevangeniswezen
-
-Diende in 1996 met Peter van Heemst (PvdA) een initiatiefwetsvoorstel in tot bestrijding van overlast rond drugspanden. Dit voorstel (later medeondertekend door O.P.G. Vos) werd in 2002 wet. Door de wet kan een gemeentebestuur na sluiting en ontruiming van een drugspand de eigenaar verplichten het huis op te knappen en opnieuw te verhuren. Bij weigering kan worden overgegaan tot onteigening. (24.549)
Dissenting voting behaviour
-
-Behoorde in 1998 tot de elf leden van zijn fractie die tegen een (aangenomen) motie-Dittrich c.s. stemden, waarin om wettelijke openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht werd gevraagd
Policy-making activities as minister (5/9)
-
-Bracht in 2001 samen met minister De Vries de Nota "Criminaliteitsbeheersing. Investeren in een zichtbare overheid" uit. Geconstateerd wordt dat de omvang van de criminaliteit zorgen blijft baren en dat het ophelderingspercentage te laag is. Criminaliteitsbeheersing krijgt daarom extra prioriteit. Dit betreft zowel de inspanningen op het gebied van preventie als de strafrechtelijke handhaving. Ingezet wordt op verbetering van toezicht, vergroting van de pakkans, snellere procedures voor berechting en tenuitvoerlegging van straffen en persoonlijke aanpak van daders gericht op het voorkomen van recidive. Dit moet worden bereikt door uitbreiding van de capaciteit van politie en toezichthouders, verlenging van de arbeidstijd van de politie en investeringen in toezicht en opsporing. (27.834)
-
-Bracht in 2002 samen met minister De Vries Nota Landelijke en bovenregionale recherche uit. Er komen naast een Landelijk Rechercheteam zeven kernteams voor de bestrijding van zware georganiseerde misdaad. Zij maken organisatorisch deel uit van zes regionale korpsen, respectievelijk het KLPD. Aan de kernteams worden eenheden met specifieke taken opgehangen (bijvoorbeeld bestrijding van drugscriminaliteit). Er komt personele uitbreiding. (28.250)
-
-Bracht in 2002 samen met de ministers De Vries en Borst de Nota 'Aanpak huiselijk geweld uit. Privé geweld - publieke zaak' uit. Hierin wordt intensivering van beleid geformuleerd voor de aanpak van deze meest voorkomende geweldsvorm. Het gaat daarbij zowel om bewustwording als om intensivering van het in 2000 gestarte project 'voorkomen en bestrijden huiselijk geweld'. Dat behelst onder meer sterkere aandacht binnen de politieorganisatie voor het probleem, steun aan weerbaarheidstrainingen, vrouwenopvang en wettelijke maatregelen, zoals strafverzwaring. (28.345)
-
-Diende in 2002 het wetsvoorstel Wet terroristische misdrijven in. De wet werd in 2004 door minister Donner in het Staatsblad gebracht. (28.463)
-
-Was als minister van Defensie betrokken bij verlening van de Nederlandse militaire deelname aan een VN-missie in Afghanistan (ISAF) (27.925)
Legislative activities as minister (5/31)
-
-Bracht in 2001 een wet (Stb. 606) tot wijziging van het Wetboek van Strafrecht en enkele andere wetten tot stand inzake het witwassen van opbrengsten van misdrijven. Aan het Wetboek van Strafrecht wordt een aparte bepaling toegevoegd tot strafbaarstelling van het witwassen van opbrengsten van misdrijven, ongeacht of het door eigen misdrijf verkregen opbrengsten dan wel opbrengsten van andermans misdrijf betreft. (27.159)
-
-Bracht in 2002 twee noodwetjes (Stbb. 124 en 125) tot stand die verband hielden met de problematiek van drugskoeriers. Hierdoor kan een jaar lang voor drugskoeriers een soberder gevangenisregime worden opgelegd. Daarnaast kunnen tijdelijk verdachten enkele dagen in een politiecel worden opgesloten, in afwachting van overbrenging naar een huis van bewaring. (28.201, 28.202)
-
-Bracht in 2002 een wet (Stb. 355) tot stand tot verruiming van de mogelijkheden voor berechting door een enkelvoudige kamer in eerste aanleg en in appel. De capaciteit voor de berechting van misdrijven in eerste aanleg en in appel wordt daarmee vergroot. Het risico op schending van het vereiste van berechting binnen een redelijke termijn als omschreven in het Europees verdrag voor de rechten van de mens (EVRM) moet zo worden verminderd. (28.215)
-
-Bracht in 2002 een partiële wijziging (Stb. 388) van de zedelijkheidswetgeving tot stand. De wijziging maakt deel uit van een geïntegreerde aanpak van seksueel geweld en misbruik. Het moet een bijdrage leveren aan grotere effectiviteit van strafrechtelijk optreden hiertegen. De wijzigingen behelzen onder meer schrapping van het klachtvereiste en invoering van een hoorrecht van enkele categorieën van minderjarige slachtoffers, strafbaarstelling van uitbuiting van andere seksuele dienstverlening dan prostitutie, en uitbreiding van de toepasselijkheid van de strafwet tot buiten Nederland gepleegde zedendelicten door vreemdelingen die in Nederlands een vaste woon- of verblijfplaats hebben. (27.745)
U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.
algemeen-
-Nam in het rapport van de enquêtecommissie RSV een minderheidstandpunt in. Was het oneens met de (in zijn ogen eenzijdige) kritiek op (oud-)minister Van Aardenne.
-
-Werd eind 2001 door de Tweede Kamer bekritiseerd omdat hij niet op de hoogte was van schikkingen die het Openbaar Ministerie had getroffen met grote ondernemingen die verdacht werden van frauduleuze handelingen. Hij weigerde echter alsnog vervolging in te stellen.
-
-Werd in januari 2002 door de Tweede Kamer ernstig bekritiseerd, omdat was gebleken dat de douane op Schiphol drugskoeriers (zgn. 'bolletjesslikkers') heenzond vanwege gebrek aan celcapaciteit. De verdachten kregen wel een dagvaarding mee. Een door CDA-fractievoorzitter Balkenende ingediende motie van afkeuring werd echter verworpen.
-
-Trad naar aanleiding van de conclusies van de parlementaire enquêtecommissie bouwnijverheid af als minister van Defensie. In het rapport concludeerde de commissie dat hij de Tweede Kamer "onjuist" had geïnformeerd. In november 2001 had hij in de Tweede Kamer verklaard dat hij niet op de hoogte was van een schikking in de fraudezaak rond de Schipholtunnel. Uit de openbare verhoren van de enquêtecommissie bleek echter dat hij daarvan in juli al op de hoogte was.
Private life
-
-Zijn echtgenote was VVD-raadslid in Rotterdam (1998-2002)
-
-"Vrijheid en Democratie", 14 december 1982
-
-H. Visser, "Wie is Wie in de Tweede Kamer?" (1983)
-
-T. van Rijckevorsel en H. Enkelaar, "Wie is Wie in de Tweede Kamer?" (1988)
-
-Toof Brader en Marja Vuijsje, "Haagse portretten. Tweede-Kamerleden, ministers, staatssecretarissen" (1995, 1999)
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
- 1.In 1983-1984 werd een parlementaire enquête gehouden naar de ondergang van het scheepsnieuwbouwbedrijf Rijn-Schelde-Verolme (RSV). Dat bedrijf was eind jaren '60 mede onder druk van de overheid door een fusie ontstaan. Aan het concern was jarenlang door de overheid forse financiële steun verleend van zo'n 2,2 miljard gulden, maar uiteindelijk ging het bedrijf in 1983 toch ter ziele.
- 2.Begaafd, met veel gevoel voor Britse humor uitgeruste, VVD-politicus die hechtte aan een onafhankelijke opstelling. Zoon van een vooraanstaande VDB- en PvdA-politicus. Begon zijn loopbaan bij de BBC en was Londens correspondent van de NRC. Repatrieerde in 1959 om in Leiden rechten te studeren. In 1963 Tweede Kamerlid en in 1964 afgestudeerd. Financieel woordvoerder die in 1965 namens zijn fractie als eerste een tegenbegroting indiende. Kwam in 1984 door zijn opstelling in de RSV-enquêtecommissie in conflict met de partijleiding. Wist in 1986 via voorkeurstemmen echter zijn zetel te behouden. Was de laatste periode in de Kamer vooral actief als commissievoorzitter en presidiumlid. Anglofiel en schrijver van detectives en gedichten. Leed in ernstige mate aan manische depressiviteit.
- 3.Liberaal wis- en natuurkundige met een brede maatschappelijke en culturele belangstelling. Speelde in de VVD dertig jaar een belangrijke rol. Voor hij in de landelijke politiek kwam directeur van een ijzergieterij. In de Tweede Kamer tijdens het kabinet-Den Uyl financieel woordvoerder van de oppositie. Minister van Economische Zaken in de kabinetten-Van Agt I en -Lubbers I (in dat kabinet tevens viceminister-president). Kreeg onder meer te maken met de teloorgang van de Nederlandse scheepsindustrie. 'Aangeschoten wild' door de RSV-enquête, vanwege het onjuist informeren van de Tweede Kamer. Was in 1994 als informateur 'wegbereider' van het paarse kabinet en zag die benoeming als een rehabilitatie. Gedegen stabiele figuur.
- 4.Dit kabinet, in de wandelgangen veelal 'Paars II' genoemd, was een voortzetting van het kabinet-Kok I. Hoewel het kabinet het bijna de volle vier jaar uithield, verliep de samenwerking tussen PvdA, VVD en D66 minder soepel dan in de vorige kabinetsperiode. PvdA-leider Wim Kok werd voor de tweede keer premier.
- 5.Na acht jaar 'paars' (de kabinetten Kok I en Kok II) trad in 2002 een centrumrechtse coalitie aan van CDA en VVD samen met nieuwkomer LPF (de Lijst Pim Fortuyn). De enorme winst van deze nieuwe partij (26 zetels) bij de Tweede Kamerverkiezingen van 15 mei 2002 maakte een kabinet zonder deze partij bijna onmogelijk. CDA-leider Jan-Peter Balkenende werd de nieuwe premier.
- 6.Op 5 februari 2002 besloot de Tweede Kamer een parlementaire enquête in stellen naar de aard en omvang van de fraude in de bouw. Verder zou worden bekeken of Justitie voldoende in staat was hiertegen op te treden. De enquêtecommissie stond onder voorzitterschap van Marijke Vos.