Regelgevende comités
Dit type comitologie-comité1 brengt advies uit over voorgestelde implementatiemaatregelen die de Europese Commissie2 niet zomaar naast zich neer kan leggen. Net als de andere comitologie-comités, bestaan regelgevende comités uit nationale experts en worden ze voorgezeten door de vertegenwoordiger van de Europese Commissie.
Contents
Volgens de regelgevingsprocedure kan de Europese Commissie alleen bepalingen vaststellen als het comité op basis van gekwalificeerde meerderheid3 een instemmend advies heeft uitgebracht. Brengt het comité een negatief advies of helemaal geen advies uit, dan legt de Commissie haar implementatievoorstellen voor aan de Raad en brengt zij het Europees Parlement4 op de hoogte. De Raad neemt daarop binnen een bepaalde termijn met gekwalificeerde meerderheid een besluit. Het kan voorkomen dat de Commissie gedwongen wordt haar uitvoeringsmaatregelen te herzien. Doet de Raad dit niet of niet op tijd, dan is het aan de Commissie zelf om de uitvoeringsmaatregelen vast te stellen.
De regelgevingsprocedure wordt vooral toegepast voor uitvoeringsmaatregelen betreffende de bescherming van de volksgezondheid, dierenwelzijn en natuur en voor uitvoeringsmaatregelen voor essentiële onderdelen van besluiten van de Raad van Ministers5. Dit is ook het geval als in het besluit van de Raad staat dat sommige niet-essentiële onderdelen van dat besluit door middel van uitvoeringsmaatregelen kunnen worden gewijzigd.
- 1.Dit type comités van de Europese Unie worden in het leven geroepen om de Europese Commissie bij te staan bij de implementatie van Europese regelgeving. De comitologie-comités bestaan uit nationale overheidsexperts. Dat kunnen ambtenaren zijn, of experts afgevaardigd namens een lidstaat. Ze worden voorgezeten door een ambtenaar van de Europese Commissie. Als we het over deze groep van comités hebben, spreken we ook wel van 'comitologie'.
- 2.The European Commission is the executive body of the EU and runs its day-to-day business. It is made up of the College of Commissioners, 27 European Commissioners, one for each member state, who are each responsible for one or several policy areas. In addition, the 'Commission' also refers to the entire administrative body that supports the Commissioners, consisting of the Directorates-General and the Services.
- 3.The Council adopts a proposal when the following conditions are met:
- 4.The European Parliament is the EU's law-making body. It is directly elected by EU voters every 5 years.
What does the Parliament do?
The Parliament has 3 main roles:
Legislative
- 5.In the Council, government ministers from each EU country meet to discuss, amend and adopt laws, and coordinate policies. The ministers have the authority to commit their governments to the actions agreed on in the meetings.
Together with the European Parliament , the Council is the main decision-making body of the EU.
Not to be confused with: