Europese troepenmacht
De Europese Unie1 heeft sinds 2007 twee gevechtseenheden paraat, genaamd EU-battlegroups (EUBG), die onmiddellijk wereldwijd kunnen worden ingezet. De samenstelling en het commando over de eenheden wisselt elk half jaar. Alle lidstaten2 leveren van tijd tot tijd een bijdrage aan de eenheden, behalve Denemarken en Malta. Daarnaast nemen ook zes niet-EU-lidstaten deel, namelijk Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, het Verenigd Koninkrijk, Turkije en Servië.
De opzet is om missies uit te kunnen voeren van 30 tot 120 dagen. Na een besluit van de Europese Raad moeten de gevechtseenheden binnen 10 dagen inzetbaar zijn. De EU wil hiermee als internationale gemeenschap snel en robuust kunnen ingrijpen in landen waar de situatie uit de hand is gelopen of dreigt te lopen. Het inzetgebied van deze gevechtseenheden bevindt zich binnen een straal van 6.000 kilometer om Brussel.
Een eenheid voorziet in een volledig pakket militaire capaciteiten, inclusief gevechtssteun, logistiek en transport. Gevechtseenheden kunnen worden ingezet voor evacuatie-operaties en humanitaire ondersteuning, maar ook voor conflictpreventie en crisisbeheersingsoperaties, zo nodig gewapend.
Nederland maakte meermaals deel uit van een EUBG. Meestal onder leiding van een andere lidstaat, maar ook Nederland voerde zelf meermaals het commando. Nederland trekt in de EUBG's vaak op met België, Luxemburg en Oostenrijk.
Sinds de oprichting in 2007 zijn de eenheden nog niet in actie gekomen. Mochten Nederlandse militairen ingezet worden dan zal de Nederlandse regering3 op grond van artikel 100 van de Grondwet, de Staten-Generaal4 daarover moeten inlichten.
- 1.De Europese Unie (EU) is het belangrijkste samenwerkingsverband in Europa. De deelnemende landen hebben voor deze Unie een aantal organisaties opgericht waaraan zij een deel van hun eigen bevoegdheden hebben overgedragen. Dit zijn onder meer het Europees Parlement, de Europese Commissie, de Raad en het Europese Hof van Justitie.
- 2.Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.
- 3.De regering is het centrale bestuur van ons land en bestaat uit de koning en de ministers. Omdat de koning onschendbaar is en de ministers verantwoordelijk zijn, wordt het kabinet, de ministers en de staatssecretarissen, in de praktijk ook vaak regering genoemd, bijvoorbeeld de regering-Balkenende. Staatsrechtelijk gezien is dat onjuist.
- 4.Onder de Staten-Generaal verstaan we de Tweede en Eerste Kamer gezamenlijk. Formeel is er dan ook sprake van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Beide Kamers kunnen tevens in Verenigde Vergadering bijeenkomen.