Artikel 47: Stemprocedure in de Raad over oprichting en deelnemingen

46
Artikel 47
48

Wanneer de Commissie zich tot de Raad heeft gewend, kan deze haar verzoeken om de nadere inlichtingen en het aanvullend onderzoek, die hij noodzakelijk acht.

Indien de Raad met gekwalificeerde meerderheid van stemmen de mening uitspreekt dat een door de Commissie met een ongunstig advies doorgegeven project toch moet worden uitgevoerd, is de Commissie gehouden de voorstellen en het uitvoerig rapport, bedoeld in artikel 46 i, aan de Raad voor te leggen.

Bij gunstig advies van de Commissie of in het in de voorgaande alinea bedoelde geval beslist de Raad met gekwalificeerde meerderheid van stemmen over ieder voorstel van de Commissie.

De Raad beslist echter met eenparigheid van stemmen over:

  • a) 
    de deelneming van de Gemeenschap aan de financiering van de Gemeenschappelijke Onderneming,
  • b) 
    de deelneming van een derde Staat, een internationale organisatie of een onderdaan van een derde Staat aan de financiering of aan het beheer van de Gemeenschappelijke Onderneming.

1.

Toelichting Nederlandse regering

De Raad neemt de uiteindelijke beslissing met gekwalificeerde meerderheid.

Over de deelneming aan de financiering van de Gemeenschap of van derden buiten de Gemeenschap beslist de Raad echter met eenparigheid van stemmen. In het onder a genoemde geval is dit om te voorkomen, dat een Lid-Staat eventueel via de Gemeenschap zou moeten bijdragen aan een Gemeenschappelijke Onderneming, waartegen hij bezwaren heeft.

De onder b genoemde deelneming van derden kan belangrijke consequenties hebben voor de positie van de onderneming in het kader van het Verdrag.