Artikel 58: Aanbieden produkt aan Agentschap door producent

57
Artikel 58
59

Wanneer een producent verscheidene bewerkingen verricht vanaf de ertswinning tot en met de produktie van metaal, is hij slechts gehouden het produkt aan het Agentschap aan te bieden in het produktiestadium dat hij zelf kiest.

Hetzelfde geldt voor verschillende ondernemingen, waartussen bindingen bestaan, welke tijdig aan de Commissie zijn medegedeeld en met deze besproken zijn volgens de in de artikelen 43 i en 44 i bepaalde procedure.

1.

Toelichting Nederlandse regering

Dit artikel houdt beperkingen in op het optierecht van het Agentschap, zomede op de gelijke toegang voor de gebruikers.

De eerste alinea geeft aan, dat het niet de bedoeling is, dat de Gemeenschap het geïntegreerde produktieproces in een onderneming verstoort.

De tweede alinea is van meer betekenis, omdat hierbij verschillende ondernemingen betrokken zijn, waarbij voor de verdere bewerking de betrokken bedrijven in feite een voorrang krijgen boven overeenkomstige ondernemingen, die niet met de producent zijn verbonden.

De artikelen 43 i en 44 i, waarnaar verwezen wordt, geven aan, dat deze bijzondere regeling getroffen dient te zijn in het kader van de investeringen. Genoemde bindingen kunnen immers van beslissende betekenis zijn voor het al of niet tot stand komen van een investering.

Dit kan voorkomen, vooral indien verschillende projecten in onderling verband door één Staat of onderneming worden verwezenlijkt, zoals b.v. in Frankrijk, waar de kernenergie grotendeels een staatszaak is.