Artikel 73: Bevoegdheid Agentschap en internationale overeenkomsten

72
Artikel 73
74

Indien een akkoord of overeenkomst tussen een Lid-Staat, een persoon of een onderneming enerzijds, en een derde Staat, een internationale organisatie of een onderdaan van een derde Staat anderzijds, tevens levering inhoudt van produkten, welke onder de bevoegdheid van het Agentschap vallen, is, wat de levering van deze produkten betreft, voorafgaande instemming van de Commissie nodig voor het sluiten of het verlengen van dat akkoord of die overeenkomst.

1.

Toelichting Nederlandse regering

Indien een overeenkomst met derden buiten de Gemeenschap tevens levering van ertsen, grondstoffen of bijzondere splijtstoffen inhoudt, is voor wat deze levering betreft toestemming van de Commissie nodig voor het sluiten of verlengen van de overeenkomst. Veelal zal bij de aankoop in het buitenland b.v. van reactoren de levering van grondstoffen en bijzondere splijtstoffen inbegrepen zijn en essentieel zijn voor het tot stand komen van de overeenkomst, óf wel doordat de leverancier dit eist, óf wel omdat het om een zeer speciale kwaliteit of uitvoering gaat.

De Commissie kan nu bij iedere overeenkomst nagaan in hoeverre de belangen van de Gemeenschap en het optierecht van het Agentschap hierbij in het geding komen. Deze regeling heeft geen betrekking op overeenkomsten, die reeds bestonden bij de inwerkingtreding van het Verdrag.