PvdD en Tweede Kamerverkiezingen 2006
De PvdD1 haalde bij de verkiezingen van 22 november 2006 2 zetels in de Tweede Kamer2. De partij kwam hiermee voor het eerst in de Tweede Kamer. Lijsttrekker was Marianne Thieme3. Het verkiezingsprogramma was getiteld '220x liever voor mens, dier, natuur en milieu'.
Contents
De PvdD haalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 20064 179.988 (1,8%) van de 9.838.683 uitgebrachte stemmen. De partij haalde hiermee 2 zetels, waarvan 0 restzetels5.
Om de voorkeursdrempel te halen waren 16.397 stemmen (25% van de kiesdeler6) nodig. Hieraan voldeed:
Kandidaat |
Stemmen |
---|---|
150.307 |
De Partij voor de Dieren ging de Tweede Kamerverkiezingen in met het programma '220x liever voor mens, dier, natuur en milieu'. Het was gericht op totstandkoming van een samenleving die de waarden van het leven koestert. Het programma bevatte 220 verbeterpunten op het gebied van rechten en welzijn van dieren, aangenamere samenleving en het beschermen van natuur en milieu. Het PvdD-programma werd niet doorgerekend door het Centraal Planbureau.
De speerpunten van het verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 waren:
Zorg
-
-reclameverbod op alle zenders voor alcoholische dranken
Veiligheid
-
-inzetten van dierenpolitie
Onderwijs
-
-herstel van het vakonderwijs, afschaffing van de verplichte brede leerweg voor leerlingen
Vreemdelingenbeleid en integratie
-
-automatisch verblijfsvergunning voor vluchtelingen die langer dan 4 jaar wachten op uitsluitsel over hun verblijfsrecht
Overig
-
-vastleggen van rechten van dieren in de grondwet
-
-verhoging van normen van huisvesting en verzorging voor dieren
-
-stopzetten van de bio-industrie
-
-beëindiging van dierproeven
-
-verbod op bontproductie
-
-bevordering van consumptie van plantaardig voedsel
-
-vermindering van het energiegebruik en meer gebruik van duurzame bronnen als zon, water en wind
Letterlijke tekst
Neem contact op met de redactie van PDC voor een volledig overzicht van de kandidaten.
Meer over
- 1.De Partij voor de Dieren (PvdD) beschouwt dieren als de allerzwaksten in de samenleving en wil dierenwelzijn terugbrengen op de politieke agenda. Politiek leider van de Partij voor de Dieren is Esther Ouwehand . De partij werd opgericht in 2002.
- 2.De Tweede Kamer is deel van de volksvertegenwoordiging. Zij speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van wetten, controleert de regering en beslist over de vraag of een kabinet (of bewindspersoon) genoeg vertrouwen heeft.
- 3.Bijna dertien jaar politiek leider van de in 2002 opgerichte Partij voor de Dieren, die er vanaf 2006 in slaagde haar partij in vier verkiezingen een vaste (en steeds sterkere) positie in het parlement te bezorgen. Stond bekend als een goede, vasthoudende debater, die haar bijdragen steeds afsloot met: "En voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie". Trachtte tevergeefs een wettelijk verbod op onverdoofd ritueel slachten in te voeren. Werkte voor zij Tweede Kamerlid werd bij Stichting Bont voor Dieren en de Stichting Wakker Dier. In 2022 werd zij directeur van het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren.
- 4.Op 22 november 2006 vonden er Tweede Kamerverkiezingen plaats. De verkiezingen waren aanvankelijk gepland op 15 mei 2007, maar werden vervroegd door de val van het kabinet-Balkenende II. Het CDA handhaafde zich als grootste, maar de SP onder leiding van Jan Marijnissen werd met zestien zetels winst de grote winnaar. De Groep-Wilders/PVV kwam met negen zetels in de Kamer. PvdA, VVD en D66 verloren.
- 5.Nadat de stembussen zijn afgesloten, worden de stemmen geteld. Aan de hand van het behaalde aantal stemmen per lijst, worden de beschikbare zetels verdeeld. Per lijst worden de behaalde zetels aan de kandidaten toegekend. De kiesdeler, het aantal stemmen gedeeld door het aantal beschikbare zetels, bepaalt hoeveel stemmen nodig zijn om een zetel te behalen. Vervolgens worden de restzetels verdeeld.
- 6.De kiesdeler is het totaal aantal uitgebrachte stemmen bij een verkiezing gedeeld door het aantal te verdelen zetels. De kiesdeler is nodig om na de verkiezingen de zetelverdeling in de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, provinciale staten, gemeenteraad of het Europees Parlement te kunnen bepalen.