Tsjechisch voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2009
Van 1 januari t/m 31 juni 2009 vervulde Tsjechië het voorzitterschap van de Europese Unie1. Het Tsjechisch voorzitterschap richtte zich op de landen ten oosten van de Europese Unie. Ook de kredietcrisis en klimaatverandering, alsmede het Verdrag van Lissabon, speelden het half jaar een belangrijke rol.
Centrale thema's en voornemens waren:
-
-Schone energie en de energievoorziening: Tsjechië wil het voorgestelde klimaat- en energiepakket uitwerken en vastleggen. Tevens moet het beleid ten aanzien van de energiezekerheid worden verstevigd.
-
-Financiën van de EU: er is een evaluatie gaande van de systematiek van de inkomsten en uitgaven van de Europese Unie. De Commissie2 zal haar bevindingen aan de Europese Raad3 presenteren.
-
-Kredietcrisis: verder werken aan een Europese en internationale aanpak om de crisis te beteugelen. Een herziening van het systeem van kredietwaardering was reeds ingepland.
-
-Oostelijke landen: Tsjechië wil een Europese top met de oostelijke buurlanden en landen uit de Kaukasus. Rusland is vooralsnog niet in die lijst opgenomen.
Naast deze prioriteiten richtte het Tsjechische voorzitterschap zich ook op:
-
-Meer mogelijkheden scheppen voor het midden- en kleinbedrijf om over de grens te ondernemen, innovatie te stimuleren en mensen op te leiden; ook moet het makkelijker worden een onderneming te starten. Dit sluit aan bij het Europees jaar van Creativiteit en Innovatie (2009).
-
-Verscherping van de regelgeving voor het gebruik van gebruik chemicaliën: het verzorgen van één Europese inbreng bij het maken van internationale afspraken over zware metalen. Daarnaast worden een aantal richtlijnen herzien om het milieu beter te kunnen beschermen.
-
-Verdere vermindering van de administratieve lastendruk voor bedrijven en burgers.
Gedurende het hele Tsjechische voorzitterschap zijn er chatsessies worden gehouden met Tsjechische en Europese politici.
De val van het kabinet Topolánek4 op 24 maart 2009 heeft het verloop van de rest van het voorzitterschap schijnbaar niet veel beïnvloed. Op 9 mei werd Jan Fischer benoemd als nieuwe minister-president die een zakenkabinet ging leiden.
Nederland heeft de voorbereiding op het voorzitterschap ondersteund.
In juli 2009 nam Zweden het voorzitterschap over.
- 1.Elk half jaar (van januari t/m juni en van juli t/m december) wordt de Europese Unie afwisselend voorgezeten door een lidstaat. Het land dat voorzitter is, leidt de vergaderingen van de Raad van de Europese Unie. Het Voorzitterschap van de Raad speelt een essentiële rol bij de sturing van het wetgevend en politiek besluitvormingsproces.
- 2.The European Commission is the executive body of the EU and runs its day-to-day business. It is made up of the College of Commissioners, 27 European Commissioners, one for each member state, who are each responsible for one or several policy areas. In addition, the 'Commission' also refers to the entire administrative body that supports the Commissioners, consisting of the Directorates-General and the Services.
- 3.The European Council brings together EU leaders to set the EU's political agenda. It represents the highest level of political cooperation between EU countries.
- 4.Mirek Topolánek (1956) is sinds september 2006 minister-president van de Tsjechische Republiek. Hij leidde een coalitie van de conservatief-liberale ODS, waarvan hij de leider is, en christendemocraten en Groenen. Zijn kabinet kwam aan de macht dankzij steun van twee dissidente sociaaldemocraten. Eind 2008 verloor het kabinet zijn meerderheid. Topolánek komt uit het bedrijfsleven en was lid van de Senaat. Op 8 mei 2009 treedt zijn opvolger aan.
- 5.De Tsjechische Republiek is een land in Centraal-Europa. Het land grenst aan Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. De huidige minister-president is Petr Fiala.