Verbetering toezicht Europees Parlement op comitologie
De Europese Commissie1 en het Europees Parlement2 (EP) hebben een inter-institutioneel akkoord gesloten om het toezicht van het EP op werkzaamheden van de comités te vergemakkelijken. De Commissie moet inzichtelijk maken waar de comités dagelijks mee bezig zijn. Zo moeten de agenda’s van de comité-vergaderingen worden opgestuurd en een register moet de precieze stand van zaken weergeven in een bepaald dossier.
Het EP heeft sinds de wijziging van het Comitologiebesluit 1999/468 in 2006 de mogelijkheid om comité-besluiten te verwerpen of blokkeren. Indien de opstelling van uitvoeringsregels wordt overgelaten aan de Commissie door middel van de ‘regelgevingsprocedure met toetsing’, heeft het EP de mogelijkheid om die uitvoeringsbesluiten te blokkeren (artikel 5 bis). Ook kan het EP in een resolutie verklaren dat een bepaald besluit de bevoegdheid van de Commissie overschrijdt (artikel 8). Om de uitoefening van deze instrumenten effectief te laten verlopen is het van belang dat het Parlement op de hoogte is van de werkzaamheden binnen comitologie.
Het EP is echter zeer ontevreden over de manier waarop de Commissie is omgegaan met de nieuwe bevoegdheden van het Parlement na het Comitologiebesluit 2006. Van een effectief toezicht komt in de praktijk maar weinig terecht, zo vindt het Parlement. Een nieuw akkoord met de Commissie bleek nodig.
Met het nieuwe inter-institutionele akkoord wordt de communicatie tussen de Commissie en het EP vergroot. Het EP wordt regelmatig voorgelicht over de werkzaamheden van de comités (zoals het ontvangen van een agenda). Ook komt er een register dat de Europarlementariërs3 precies op de hoogte zal houden van de stand van zaken betreffende een bepaald comitologiebesluit.
Het Parlement hoopt dat de Commissie, in tegenstelling tot eerdere afspraken, dit akkoord wél zal nakomen.
Bron: Expertisecentrum Europees Recht (ECER)
Read more ...
- 1.The European Commission is the executive body of the EU and runs its day-to-day business. It is made up of the College of Commissioners, 27 European Commissioners, one for each member state, who are each responsible for one or several policy areas. In addition, the 'Commission' also refers to the entire administrative body that supports the Commissioners, consisting of the Directorates-General and the Services.
- 2.The European Parliament is the EU's law-making body. It is directly elected by EU voters every 5 years.
What does the Parliament do?
The Parliament has 3 main roles:
Legislative
- 3.De leden van het Europees Parlement zijn rechtstreeks gekozen volksvertegenwoordigers die de belangen behartigen van de bevolking van de 27 lidstaten van de Unie. Het Europees Parlement telt 720 leden, onder wie de voorzitter.