External Borders Fund (EBF)
Dit fonds dat tussen 2007 en 2013 actief was, beoogde lidstaten die de buitengrenzen van de EU beheren en bewaken financieel te ondersteunen. Deze lidstaten hebben een blijvende financiële last vanwege de gemeenschappelijke standaarden die ze moeten implementeren voor grens- en visumbewaking.
Op het Verenigd Koninkrijk (inmiddels geen EU-lid meer1) en Ierland na namen alle EU-lidstaten2 deel. Landen die bezig waren met de implementatie, applicatie en ontwikkelingen van de Schengenregels namen ook deel. Dit betrof Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.
Een lidstaat die financieel ondersteund werd, maakte voor het fonds een meerjarige strategie met verantwoording voor het gebruik van financiële middelen. Deze strategie was het raamwerk voor het uitvoeren van acties, ingedeeld per jaar. Bijvoorbeeld acties op het vlak van grensoverschrijdende infrastructuur, transportmiddelen voor de bewaking en ICT.
In de periode 2007-2013 was een budget van 1,82 miljard euro beschikbaar voor het Buitengrenzenfonds.
Contents
In 2014 is het Buitengrenzenfonds opgegaan in het Fonds voor Interne Veiligheid3.
- 1.Het Verenigd Koninkrijk verliet op 31 januari 2020 de Europese Unie. Het is daarmee het eerste land ooit dat uit de Europese Unie stapte. Het vertrek van de Britten ('brexit') was de uitkomst van een referendum over het lidmaatschap van de EU in het Verenigd Koninkrijk in 2016. Nadien volgden lange onderhandelingen over de scheidingsvoorwaarden en de overgangsperiode na de brexit, die op 31 december 2020 afliep. Eind december 2020 bereikten de onderhandelaars van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een handels- en samenwerkingsovereenkomst. Die overeenkomst regelt vanaf 1 januari 2021 de relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.
- 2.Momenteel zijn 27 landen lid van de Europese Unie. De meest recente uitbreiding van de Unie vond plaats op 1 juli 2013, met de toetreding van Kroatië. Er wordt verder over uitbreiding gesproken met verschillende landen in Oost-Europa. Het Verenigd Koninkrijk is sinds 31 januari 2020 middernacht geen lid meer van de Europese Unie. Dat was het eerste land dat de EU verliet.
- 3.Het Fonds voor Interne Veiligheid (ISF) heeft tot doel de veiligheid in de EU te vergroten door het verbeteren van grenscontroles en de infrastructuur bij de grenzen. Het Fonds is opgesplitst in twee programma's:
- 4.Een aanzienlijk deel van de uitgaven van de Europese Unie is bestemd voor subsidieregelingen. Deze zijn bedoeld om de doelstellingen te realiseren die zijn vastgesteld voor de verschillende beleidsterreinen van de EU.