Afvalligen

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Tuesday, December 9 2008.

Veel stemmingen vandaag. Alleen al bij de begrotingen van Wonen, Wijken en Integratie waren vorige week heel wat moties ingediend. Tot mijn genoegen zijn vanmiddag twee moties waarvan ikzelf (mede)indiener was met brede steun vanuit de Kamer aangenomen.

Allereerst een motie, die is mee-ondertekend door mevr. Ortega-Martijn van de ChristenUnie. Hierin vragen wij de regering om specifieke aandacht voor degenen die als geloofsafvalligen worden beschouwd, en daardoor te maken krijgen met intimidatie en geweld. Onlangs kwam het in een gesprek met de stichting Gave aan de orde dat er regelmatig moslims zijn die zich bekeerd hebben tot het christendom en daarna uiteindelijk te maken krijgen met geweld en intimidatie. Het is belangrijk dat hier uitdrukkelijk oog voor is en slachtoffers bescherming en ondersteuning wordt geboden.

De tweede motie heb ik samen met PvdA-collega Dijsselbloem ingediend. Daarin vragen wij het kabinet naar concrete streefcijfers over de bestrijding van de oververtegenwoordiging van onder meer Marokkanen en Antillianen in de criminaliteitscijfers. Door in te zetten op een concrete vermindering van criminaliteit gaat de vrijblijvendheid er wat af, zo is mijn hoop.