Smalende godslastering

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Wednesday, December 10 2008.

Het debat over godslastering zit er op. Het laat op mij een mistroostig gevoel achter. Duidelijk werd opnieuw dat een kamermeerderheid echt af wil van artikel 147 waarin de smalende godslastering strafbaar is gesteld.

Het plan van het kabinet om artikel 147 af schaffen onder aanpassing van het artikel waarin de belediging van groepen mensen strafbaar wordt gesteld, overtuigt mij niet. Velen in de Kamer hadden overigens om uitenlopende reden vragen bij de stellingname van het kabinet. Er is dan ook aangekondigd dat er na het kerstreces nog een plenaire afronding komt, waarbij moties kunnen worden ingediend.

Schrappen van de uitdrukkelijke strafbaarstelling van smalende godslastering ervaar ik persoonlijk als een zeer aangrijpende stap. Het is waar dat het artikel in de praktijk maar weinig werd toegepast. Niettemin is het een belangrijke morele ankerplaats in onze wetgeving, een waardevolle wettelijke uitdrukking van het feit dat er zaken heilig zijn. De Naam van God is ons lief. Daarom gaat het schrappen ervan ons zeer aan het hart.