Blog Sargentini: Carl Niehaus' hele diepe val - de cartoons

Saturday, February 28 2009

Carl Niehaus in Zuid-Afrikaanse cartoons? Wat is er gebeurd? Door Europese drukte was de Zuid-Afrikaanse politiek op de achtergrond geraakt. Normaal gesproken volg ik die op de voet. Deze zaterdagavond was er weer eens tijd voor een paar cartoons van Zapiro of Madam & Eve to get me up to speed.

Carl Niehaus, anti-Apartheidstrijder en de eerste ambassadeur in Nederland van het democratische Zuid-Afrika is in schaamteloze opspraak gekomen vanwege fraude en schulden.

Alle puzzelstukjes van de laatste jaren vallen opeens in elkaar.

Na zijn ambassadeurschap werd Niehaus, op voorspraak van Mandela, partner bij Deloitte & Touche in Nederland en Zuid Afrika. Hij vertrok daar heel abrupt. Nu blijkt dat hij zich voor een pandje aan de Prinsengracht in Amsterdam zwaar in de schulden had gestoken. Deloitte wilde geen financieel chantabele partner.

ANC-tycoons zoals Tokyo Sexwale en Cyril Ramaphosa (nu multimiljonairs, toen brothers in arms) leenden hem geld en zagen het nooit meer terug. Niehaus jokte dat hij tijdens zijn ambassadeurschap in Nederland een doctoraat van de universiteit van Utrecht had ontvangen. De universiteit weerspreekt dat.

Niehaus' tweede vrouw zou van luxe houden: shoppen, dure hotels, vakanties op Zanzibar, helikoptertripjes etc. Niehaus schreef het af als business trips. Niehaus zegt nu dat hij getroubleerd is geraakt door de jaren in de gevangenis tijdens het Apartheidsregime.

Tot vorige week was Niehaus de eerste woordvoerder van het ANC. Het ANC heeft een reputatie opgebouwd van corruptie en nepotisme. Dit kan er ook nog wel bij.

Niehaus stond goed aangeschreven en de schok onder voormalig Ant-Apartheidsactivisten is groot. Het Tara Varma-syndroom komt al bovendrijven.

De cartoons spreken verder voor zich.

Judith Sargentini i