Brief minister en staatssecretaris ter aanbieding van het Kwartaalbericht Arbeidsmarkt, september 2004 - Arbeidsmarktbeleid

Deze brief is onder nr. 3 toegevoegd aan dossier 29544 - Arbeidsmarktbeleid.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Arbeidsmarktbeleid; Brief minister en staatssecretaris ter aanbieding van het Kwartaalbericht Arbeidsmarkt, september 2004 
Document date 21-09-2004
Publication date 12-03-2009
Nummer KST79548
Reference 29544, nr. 3
From Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2004–2005

29 544

Arbeidsmarktbeleid

Nr. 3

BRIEF VAN DE MINISTER EN VAN DE STAATSSECRETARIS VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 september 2004

Hierbijbieden wiju aan het Kwartaalbericht Arbeidsmarkt september 2004. In het kwartaalbericht zijn de cijfers over het tweede kwartaal 2004 met betrekking tot de werkloosheid, werkgelegenheid, uitkeringen, gesubsidieerde arbeid, de Sluitende Aanpak, en de reïntegratiecijfers van UWV en CWI bijelkaar gebracht. Het kwartaalbericht maakt voor de reïntegratiecijfers UWV en CWI gebruik van de informatie uit de kwartaalverslagen van het UWV en CWI. U ontvangt gelijktijdig met het kwartaalbericht deze kwartaalverslagen.

Bijdit kwartaalbericht ontvangt u eveneens de definitieve rapportages van de jaarrapporten WIW-monitor 2003, Wsw-monitor 2003, en ID-monitor 2003.

Kamerstuk 2003–2004, 28 870, nr. 95.

We maken van deze gelegenheid tevens gebruik om aan een aantal toezeggingen tegemoet te komen. Het gaat om de volgende toezeggingen.

  • • 
    Tijdens het Algemeen Overleg op 18 maart 2004 (kamerstuk 29 461/ 25 253 nr. 2) in de Tweede Kamer over onder meer de Monitor Arbeidsgehandicapten 2002 is toegezegd u te informeren over het aantal werkloze arbeidsgehandicapten dat niet ingeschreven staat bijhet CWI. In het kwartaalbericht staat omschreven om welke groepen dit gaat (p. 13).
  • • 
    Op 12 februari 2004 is tijdens een verzamel Algemeen Overleg over de arbeidsmarkt in de Tweede Kamer toegezegd om, indien gegevens voorhanden zijn, te rapporteren over het aantal vangnetbanen in de gesubsidieerde arbeid. In het kwartaalbericht wordt op deze toezegging ingegaan (p. 14).
  • • 
    In dit kwartaalbericht wordt eveneens bevestigd dat op basis van de Statistiek Reïntegratie Gemeenten (SRG), waarin ook de trajecten met inzet van een loonkostensubsidie worden opgenomen, de uitstroom uit gesubsidieerde arbeid naar regulier werk wordt gemonitord (p. 13). Dit is conform de toezegging uit de brief van 25 november 2003 naar aanleiding van de behandeling van de WWB1.
  • • 
    In de brief bijde aanbieding van de Evaluatie Sluitende Aanpak 1999– 2003 (Tweede kamer, 2003–2004, 23 972, nr. 71) op 2 juni 2004 is toegezegd in het Kwartaalbericht Arbeidsmarkt september 2003 de definitieve cijfers voor de mate van sluitendheid 2003 te presenteren voor de nieuwe instroom, met een uitsplitsing naar het gemeentelijk en UWV domein, en voor het zittende bestand. De definitieve cijfers zijn in dit bericht opgenomen (p. 15–17).
  • • 
    Ten slotte wordt evenals in de voorafgaande kwartaalberichten de balans opgemaakt van de activiteiten die in het afgelopen kwartaal zijn verricht in het kader van het Taskforce Jeugdwerkloosheid (p. 10) en het Vacatureoffensief (p. 20).

Hieronder volgt een korte schets van de belangrijkste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal 2004.

De positieve ontwikkelingen die al zichtbaar waren in het eerste kwartaal van dit jaar zetten door in het tweede kwartaal, zoals de stijging van de economische groei, het aantal vacatures en een daling van het aantal ontslagaanvragen. Daarnaast namen ook de werkloosheid en het aantal WW-uitkeringen licht af in het tweede kwartaal.

Economische groei gaat evenwel de eerste 1 à 2 jaar na een recessie vaak niet gepaard met toename van banen. Het aantal banen nam dan ook, ondanks het herstel van de economie, in het tweede kwartaal 2004 verder af.

Die ongunstige banenmarkt had een nadelig effect op de werklozen die in 2003 na een reïntegratietraject opnieuw aan de slag wilden. In 2003 waren er minder mensen die na een reïntegratietraject een baan vonden, terwijl de omvang van de reïntegratiepopulatie relatief groot was.

Het bereik van de Sluitende Aanpak, de zogenaamde «mate van sluitend-heid1», is over 2003 op twee manieren weergegeven. Het eerste cijfer, 88 procent, geeft de sluitenheid weer van de groep nieuwe werklozen die binnen het jaar afhankelijk was van één uitkeringsinstantie. In het tweede cijfer, 79 procent, zijn ook de werklozen meegenomen die binnen het jaar van uitkeringspositie veranderen2. Dat is het geval als een persoon bijvoorbeeld eerst een kortdurende WW-uitkering ontvangt en daarna afhankelijk wordt van een ABW-uitkering.

Uit de daling blijkt dat het nadelig is voor werklozen om binnen 12 maanden van uitkeringsinstantie te veranderen. Mogelijke oorzaken hiervan zijn dat de resterende tijd voor de uitkeringsinstantie na de overdracht te kort is voor het doen van een aanbod binnen de 12-maandstermijn of er tijd verloren gaat in de overdracht van ene uitkeringsinstantie naar de andere.

1  De mate van sluitendheid betreft het aandeel van de groep nieuwe werklozen die binnen twaalf maanden uitstroomde uit de werkloosheid of een aanbod kreeg voor een reïntegratietraject.

2  In dit cijfer wordt zodoende rekening gehouden met de gehele nieuwe instroom in werkloosheid.

UWV heeft voor de WW-gerechtigden in 2002 en 2003 meer reïntegratie-trajecten gestart voor het toegenomen aantal werklozen dan in de voorafgaande jaren. UWV ondervind evenwel dat het herplaatsen van die werklozen op de arbeidsmarkt nu moeilijker is. In 2002 zijn er veertig procent meer trajecten gestart ten opzichte van het contractjaar 2001, terwijl de plaatsingsnormen WW van 40 procent naar verwachting aan het einde van de contractperiode medio 2005 niet worden gehaald. De streefwaarde (30 procent) voor het herplaatsen van arbeidsongeschikten op de arbeidsmarkt wordt overigens dit jaar vermoedelijk wel gerealiseerd.

CWI heeft in het tweede kwartaal 2004 haar normen de ten aanzien van de prestatie-indicatoren op het terrein van reïntegratie, net als in het eerste kwartaal, opnieuw gerealiseerd.

In december ontvangt u het Kwartaalbericht Arbeidsmarkt december 2004. Hierin zal de actuele informatie over het derde kwartaal 2004 worden opgenomen.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, A. J. de Geus

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, H. A. L. van Hoof

Bijlage(n):1

Kwartaalbericht Arbeidsmarkt september 2004 Jaarrapport monitor WIW Jaarrapport monitor Wsw Jaarrapport monitor ID

1 Ter inzage gelegd bijhet Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.

 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.