Lijst van vragen en antwoorden over jaarverslag 2003-2004 Commissie van Toezicht Inlichtingen- en veiligheidsdiensten - Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2005

Deze lijst van vragen en antwoorden i is onder nr. 3 toegevoegd aan wetsvoorstel 29800 VII - Vaststelling begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2005.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2005; Lijst van vragen en antwoorden over jaarverslag 2003-2004 Commissie van Toezicht Inlichtingen- en veiligheidsdiensten 
Document date 27-09-2004
Publication date 12-03-2009
Nummer KST79692
Reference 29800 VII, nr. 3
From Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
Commission(s) Koninkrijksrelaties (KR) and Binnenlandse Zaken (BIZA)
Original document in PDF

2.

Text

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2004–2005

29 800 VII

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2005

Nr. 3

LIJST VAN VRAAG EN ANTWOORD

Vastgesteld 27 september 2004

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties1 heeft de volgende vraag over het jaarverslag 2003–2004 van de Commissie van Toezicht betreffende Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten aan de regering voorgelegd.

De vraag en de door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gegeven antwoord zijn hierna afgedrukt.

De voorzitter van de commissie, Noorman-den Uyl

De griffier van de commissie, De Gier

1 Samenstelling:

Leden: Kalsbeek (PvdA), Van Heemst (PvdA), Noorman-den Uyl (PvdA), voorzitter, Vos (GL), Cornielje (VVD), Adelmund (PvdA), De Wit (SP), Van Beek (VVD), ondervoorzitter, Van der Staaij (SGP), Luchtenveld (VVD), Wilders (Groep Wilders), De Pater-van der Meer (CDA), Duyvendak (GL), Wolfsen (PvdA), Spies (CDA), Eerdmans (LPF), Sterk (CDA), Van der Ham (D66), Haverkamp (CDA), Van Fessem (CDA), Smilde (CDA), Straub (PvdA), Nawijn (LPF), Boelhouwer (PvdA), Szabó (VVD), Van Hijum (CDA), Vacature (SP). Plv. leden: De Vries (PvdA), Dijsselbloem (PvdA), Fierens (PvdA), Halsema (GL), Schippers (VVD), Dubbelboer (PvdA), Kant (SP), Rijpstra (VVD), Slob (CU), Hirsi Ali (VVD), Griffith (VVD), Rambocus (CDA), Van Gent (GL), Van Nieuwenhoven (PvdA), Cqörüz (CDA), Hermans (LPF), Van Haersma Buma (CDA), Koşer Kaya (D66), Bruls (CDA), Van Bochove (CDA), Algra (CDA), Hamer (PvdA), Varela (LPF), Leerdam, MFA (PvdA), Balemans (VVD), Eski (CDA), Vergeer (SP).

Wat vindt de regering van de conclusie van de Commissie van Toezicht betreffende de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, dat in «bepaalde gevallen» de implementatie door de AIVD van de WIV 2002 «niet met de nodige voortvarendheid» is geschied? Wat vindt de regering van de toelichtende uitspraken van de voorzitter van de commissie in de Volkskrant van 20 april 2004, dat de AIVD een steek heeft [laten] vallen doordat de dienst «gedurende een zekere tijd [...] in een aantal gevallen de toestemming om bijzondere bevoegdheden toe te passen nog [heeft] verkregen via de oude manier en niet via de nieuwe»? Om welke bevoegdheden gaat het? Hoe is dit te verklaren? Welke maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de AIVD zich aan de nieuwe wet houdt?

Het door de commissie van toezicht gesignaleerde gebrek aan voortvarendheid betrof de inzet van natuurlijke personen (agenten) door de AIVD (artikel 21 WIV 2002). Vanaf de invoering van de nieuwe wet op 29 mei 2002 tot september 2003 heeft de AIVD toestemmingen tot de inzet van agenten niet op de voorgeschreven wijze verlengd. Hierbij dient te worden bedacht dat de implementatie van de WIV 2002 een zeer complexe en diep in de (administratieve) organisatie van de AIVD ingrijpende aangelegenheid betrof. Inmiddels wordt er gehandeld conform de WIV 2002. De geconstateerde tijdelijke onvolkomenheid geeft geen aanleiding voor het treffen van maatregelen bovenop de al bestaande controlemechanismen.

 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.