Nieuwsbrief ChristenUnie April 2009

Source: ChristenUnie (CU) i, published on Tuesday, April 21 2009, 11:07.

Laat hen allen één zijn, Vader

Joh. 17 vers 21a

Lieve mensen,

Graag bemoedig ik u om te volharden in uw gebeden. Daartoe treft u deze keer drie teksten:

  • Uit Johannes 11 (als Jezus bij het graf van Lazarus staat):

41 Toen haalden ze de steen weg. Daarop keek hij omhoog en zei: 'Vader, ik dank u dat u mij hebt verhoord. U verhoort mij altijd, dat weet ik, maar ik zeg dit ter wille van al die mensen hier, opdat ze zullen geloven dat u mij gezonden hebt.' Daarna riep hij: 'Lazarus, kom naar buiten!'

  • Uit Johannes 17 (als Jezus voor zijn leerlingen bidt):

20 Ik bid niet alleen voor hen, maar voor allen die door hun verkondiging in mij geloven. Laat hen allen één zijn, Vader. Zoals u in mij bent en ik in u, laat hen zo ook in ons zijn, opdat de wereld gelooft dat u mij hebt gezonden.

  • Uit Johannes 20 (als Jezus is opgestaan en het slot daarbij):

1 Vroeg op de eerste dag van de week, toen het nog donker was, kwam Maria uit Magdala bij het graf. Ze zag dat de steen van de opening van het graf was weggehaald.

... ...

30 Jezus heeft nog veel meer wondertekenen voor zijn leerlingen gedaan, die niet in dit boek staan, maar deze zijn opgeschreven opdat u gelooft dat Jezus de messias is, de Zoon van God, en opdat u door te geloven leeft door zijn naam.

Conclusie: Jezus bidt voor ons en dat gebed wordt verhoord !

Als Jezus bidt voor ons, bidt Hij voor onze eenheid in Hem en in zijn Vader. Dat gebed wordt verhoord! Jezus zegt dat immers zelf, als Hij bij het graf van Lazarus staat. Dat die toezegging geen grootspraak is blijkt uit de kracht van zijn Woord: Lazarus werd uit de doden opgewekt. En dat was alleen nog maar het voorspel. Nadat Jezus zelf dood in een graf gelegd was, bleek ook zijn steen weggehaald en verscheen Hij levend aan zijn leerlingen. Jezus staat met zijn eigen leven garant voor de onderlinge eenheid van wie in Hem geloven. Hij leeft om nooit meer te sterven en dat maakt onze eenheid met Hem en met zijn Vader definitief. Dat geeft een diepe, vaak verborgen blijdschap, die soms met grote kracht naar buiten kan komen, bijvoorbeeld als we God aanbidden.

Ook wij mogen bidden, in navolging van Jezus

Die eenheid wil niet zeggen dat we allemaal hetzelfde doen, of op dezelfde manier, of alles binnen dezelfde kaders. We zijn echte kinderen van de Vader: allemaal verschillend. Ieder krijgt zijn eigen verantwoordelijkheid, passend bij zijn eigen omstandigheden. Onze gebeden sluiten daarop aan. Daarbij bidt u natuurlijk allereerst voor uw eigen zaken. Zoals ook Jezus bad voor zijn discipelen en iedereen die via hen tot geloof komt. Maar met elkaar bidden we ook voor alles waar we samen voor staan. En zo bidt u dan ook voor de christelijke politiek. Daartoe leest u immers deze brief? Kennelijk is dat op uw hart gelegd. Fijn dat u daar gehoor aan geeft. Namens de werkers in het politieke veld: hartelijk dank!

Bidden en danken voor (kleine) fracties in de lokale politiek

In veel gemeenten heeft de ChristenUnie geen invloed door de macht van haar getal, maar door de kracht van haar woord. Anderen luisteren en doen er wat mee.

o Bid dat de raadsleden moedig blijven, dat God hen leert hoe ze hun eigen inbreng kunnen vinden en die nuchter onder woorden brengen.

In het archief van het partijbureau vond ik een toespraak van Tineke Huizinga uit 2001. Ze was toen nog raadslid in Heerenveen en sprak op een bijeenkomst van voorgangers over "bidden en werken voor de lokale overheid". Haar toespraak is nog steeds actueel. Over de ChristenUnie zei ze onder andere dit: "Wij hebben veel raadsleden die alleen of in een heel kleine fractie werken. Dat vraagt veel inzet en energie. Het is heel veel werk, terwijl de fractie maar een of twee stemmen in de raad heeft. Dat kán heel ontmoedigend zijn: die grote hoeveelheid werk gecombineerd met het idee dat je alleen in de marge van de politiek meedoet. De wetenschap dat er mensen zijn die voor je bidden, geeft dan veel steun en het gebed geeft daadwerkelijk kracht."

Tineke verwees naar 1 Tim 2:2 en vertelde ook hoe we voor onze lokale overheid kunnen bidden:

o dat God hun wijsheid wil geven

o dat Hij hun daden wil zegenen

o en hen wil gebruiken voor zijn doel.

o voor allerlei concrete zaken (bidt dus dat u op de hoogte wordt gesteld)

Verder kunt u bidden en danken:

o voor een stabiel stadsbestuur, denk ook aan uw burgemeester

o voor de media, ze vervullen een belangrijke, informatieve rol en behoeven Gods zegen!

o In het bijzonder voor de nieuwe ChristenUnie wethouder in Utrecht: Piet van der Sluijs

Bidden en danken voor de landelijke politiek

Wat een geluk dat Paulus ons schrijft om "in geen ding bezorgd te zijn", onze wensen onder dankzegging "bekend te maken bij God" en ons dan schrijft dat God "in onze behoeften zal voorzien". Het is een geluk, want er is zoveel dat de aandacht vraagt in uw gebed en dankzegging.

  • dank voor een goed Islam congres van het WI. Er komt een vervolg en Gert Jan Segers i werkt nog aan zijn boek. Bid dat we de prioriteiten zien en goede beslissingen nemen.
  • bid ook om een krachtige overheid. Bid dat de overheid weerbaar is, om geen gehoor te geven aan de onzichtbare machten die bevolkingsgroepen tegen elkaar op willen zetten.
  • bid voor de herdenkingsdagen in mei. Zeventig jaar geleden sloot onze overheid de grenzen voor Duitse Joden omdat men bang was voor het eigen Hollandse antisemitisme. Bid dus dat we ootmoedig onze vrijheid delen met mensen die voor hun leven vluchtten vanwege allerlei vervolgingen.
  • bid en dank voor de crisis. De vaart in onze economie is eruit, het stokt. Het is een historisch kruispunt. Maar vraag God dat Hij het gebruikt "als de bodem van een droogdok". Als een boot zo'n dok invaart, lijkt die boot vast te lopen; hij gaat niet meer vooruit! Maar als er dan aan gewerkt wordt knapt zo'n boot wel op. Bid dat ons moreel kapitaal verrijkt wordt: dat we ook hierin eerst Gods Koninkrijk zoeken.
  • Vraag om Gods barmhartigheid voor degenen die erg onder de crisis lijden. Bid ook tegen de onvrede in het land. Juist nu er veel ontslagen dreigen zie je dat mensen zich hun eigen arbeidsconflicten herinneren; boos over collega's die zijn ontslagen reageert men prikkelbaar naar elkaar. Bid en dank voor adequate reacties.
  • bid ook voor personen. Kijk daartoe eens op onze site: zoals steeds geven de onderstreepte woorden een link naar een internetpagina, bovenaan vindt u verschillende menu's waaronder het uitrolmenu 'Mensen'.

Bidden en danken voor christelijke politiek in Europa.

  • Bid voor de campagne voor de Europese verkiezingen. Bid voor de lijsttrekker Peter van Dalen en voor goede bijeenkomsten, overal in het land.
  • Bid u ook eens voor het bestuur van de ECPM, de Europese Christelijke Politieke Beweging. U vindt hun namen als u op de link klikt. Bij elk persoon kunt u doorklikken voor een kort bemoedigend interview (in het Engels).
  • Bid voor Georgië. De situatie is zo gespannen dat de Christen Democratische Partij een dringende oproep heeft gedaan, dat alle partijen de door hen gewenste veranderingen alleen op vreedzame en democratische wijze zullen behartigen.
  • In vorige brieven is gebed gevraagd voor de officiële erkenning van een christelijke oppositiepartij in Wit-Rusland. De aanvraag is formeel afgewezen en dat is een grote teleurstelling. Bid voor de broeders en zusters die door de KGB geïntimideerd worden .
  • Moldavië is een klein land tussen Roemenië en Oekraïne. Er waren verkiezingen, maar het volk is erg teleurgesteld. Mogelijk kan de Europese Unie een stabiliserende rol vervullen. Bid dat God machthebbers, oppositie en andere invloedrijke betrokkenen leidt, zoals Hij ons zelf belooft in Spreuken 21

Partijbureau

  • Op het Partijbureau in Amersfoort zitten de ondersteunende diensten van de ChristenUnie. Vorige maand vroegen we te bidden voor het herstel van de directeur, Menno van Hulst, die een nieuwe heup heeft gekregen en nu revalideert. De berichten zijn zeer gunstig en geven blijk van grote dankbaarheid voor alle gebeden.
  • De adjunct-directeur Shahied Badoella neemt de honneurs waar in een drukke tijd, want de campagne voor de Europese verkiezingen is nu volop van start gegaan. Bid voor kracht, wijsheid en dank voor het vinden van de oplossingen in deze uitdagende situatie.

Uitnodiging ochtendbijeenkomst zaterdag 16 mei

Twee keer per jaar houden we op zaterdagmorgen een bijeenkomst voor alle bidders van de ChristenUnie. Als u komt, kunt u opnieuw merken hoe verkwikkend het is om samen te bidden.

Stuur een e-mail naar gebed@christenunie.nl, dan kunnen we op u rekenen en u een routebeschrijving sturen. Het is in Amersfoort, we beginnen om kwart voor 10 met een kopje thee of koffie en na de afsluiting om 1 uur serveren we soep met een broodje.

Hartelijke groet,

Kees Sinke

coördinator gebed

----------

Colofon - oplage: 1310 - e-mail: gebed@christenunie.nl

Dit is de maandelijkse gebedsbrief van de ChristenUnie. De ChristenUnie waardeert het enorm dat zoveel mensen biddend betrokken zijn bij de politiek en ChristenUnie. Geef deze mogelijkheid door aan mensen die u kent. Nieuwe bidders kunnen zich aanmelden via

www.christenunie.nl/gebed

Wilt u uw e-mailadres of abonnement wijzigen?

Ga dan naar 'Mijn Nieuwsbrieven' en log in.