79,1% van Nederland wil aanpak crisis door EU

Source: GroenLinks (GL) i, published on Thursday, April 23 2009.

Judith Sargentini i, GroenLinks-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen op 4 juni, vindt dat de Socialistische Partij kansen laat liggen om iets te doen aan de gevolgen van de economische crisis. De SP hanteert de leus "61,6% van Nederland wil minder Brussel". Naast de affiches met de SP-leus heeft Sargentini vandaag in Utrecht het alternatief geplakt: "79,1% van Nederland wil aanpak crisis door EU".

Met de ludieke actie wijst Sargentini op het uitgewerkte plan voor een Europese Green Deal. Daarin creëert GroenLinks samen met de Europese groene partijen miljoenen banen via investeringen in schone energie en groene innovatie.

De lijsttrekker ergert zich aan de campagneboodschap van de SP waarin, met een verwijzing naar het percentage nee-stemmers bij het referendum over de Europese Grondwet in 2005 en dat Nederland 'minder Brussel' wil.

Sargentini:

"Het is echt andersom. Met 'minder Brussel' lossen we de crisis niet op. GroenLinks kiest voor een sterke, toekomstbestendige economie en zoveel mogelijk kans op werk. Ook voor laagopgeleiden. De EU biedt kansen op vooruitgang. Bijvoorbeeld door investeringen in duurzame energie en het stimuleren van groene bedrijvigheid in heel Europa. Dat soort kansen laat de SP liggen door zich af te zetten tegen Europa. Alsof we met minder Brussel de economische ellende kunnen afwenden. De SP laat op die manier veel mensen in de kou staan."

Uit onderzoek (Eurobarometer, november 2008) blijkt dat 79,1% van de Nederlandse kiezers juist grote verwachtingen heeft van Europa op het terrein van economie en werkgelegenheid. GroenLinks deelt die visie. "Wij vinden dat we zoveel mogelijk kansen op werk moeten creëren. Niet alleen in ons land, maar ook over de grens in de rest van Europa."

Foto's van de actie staan op onze Flickr-pagina.

10 reacties 23 april 2009 11:10 Bekijk op de kaart 10 reacties

De politici die actief zijn in GroenLinks hebben nog steeds ´Zin in Europa´. Van de GroenLinks-aanhangers stemde de helft echter tegen de Europese Grondwet. Die hebben er waarschijnlijk dus toch heel wat minder zin in. Ik mis eigenlijk nog steeds een reactie van GroenLinks op het signaal dat de kiezers gegeven hebben. Natuurlijk, GroenLinks kan in navolging van de andere partijen blijven doen alsof die kiezers het gewoon niet snappen en doorgaan zonder zich iets van de weerstand aan te trekken. Voor mij getuigt ook deze blog daarvan. Ook ik hoorde bij die 61,6 % tegenstemmers. En dat cijfer haal je niet onderuit met 79,1% voorstanders voor één specifiek punt, Europees ingrijpen bij de economische crisis. Je kunt heel goed zo'n wereldwijd probleem in Europees verband aanpakken, zonder Europa ook op allerlei andere terreinen meer bevoegdheden te geven.

Ik heb al mijn hele leven op GroenLinks of een van de partijen die hierin zijn opgegaan gestemd. Met spijt moet ik echter constateren dat ik me als het om Europa gaat helemaal niet meer kan vinden in de visie van deze partij.

Matthieu 23 april 2009 14:30 login of registreer om te reageren -4

GroenLinks heeft inderdaad zin in Europa. Niet omdat we vinden dat Brussel zich overal mee moet bemoeien, integendeel (zie ook ons standpunt over Europese bemoeizucht), maar wel omdat we Europa nodig hebben om grensoverschrijdende problemen gezamenlijk aan te pakken. Om een antwoord te bieden op de crises waar we nu voor staan (klimaat, economie, voedsel) hebben we een sterk Europa nodig.

GroenLinks wil bijvoorbeeld Europees toezicht op grensoverschrijdende banken. De SP wil dat niet. Daarmee verklaren ze de Europese consument vogelvrij. We hebben 1 Europese markt met 500 miljoen consumenten waarin bedrijven en banken vrij kunnen bewegen. Dan moet je ook de bescherming van mens en milieu Europees willen regelen. Een afgeslankt Europa is niet in staat om onze veiligheid te garanderen.

De SP suggereert dat 61,6% van de Nederlanders minder Brussel wil, maar dat is nergens op gebaseerd. 61,6% stemde tegen de Grondwet, dat is iets heel anders. Ik ken veel mensen, juist ook binnen onze eigen achterban, die tegen de Grondwet stemden omdat ze op een aantal cruciale punten juist meer Europa wilden.

Onze actie van vandaag was een ludiek antwoord op de stuitende euroscepsis van de SP. Het feit dat bijna 80% van de Nederlanders wil dat Europa de economische crisis aanpakt, valt niet te rijmen met de boude stellingname van de SP. Ik ben dan ook trots op ons snelle en krachtige (poster)antwoord.

Niels van den Berge 23 april 2009 15:43 login of registreer om te reageren 3

Beste Niels, hiermee onderstreep je mijn punt dat GroenLinks blijkbaar geen enkele boodschap heeft aan de tegenstemmers bij het referendum. Euroscepsis leeft echt niet alleen bij de SP-stemmers, maar bij een groot deel van het totale electoraat, inclusief dat van GL. Dat negeren gaat volgens mij stemmen kosten. (In ieder geval die van mij.) En er zijn redenen volop om sceptisch te zijn. Een EU die richtlijnen opstelt voor fijn stof (een goede zaak), maar het onmogelijk maakt maatregelen te nemen om binnen die richtlijnen te blijven, in het bijzonder het verplicht stellen van een roetfilter. Een EU die openstelling van de postmarkt afdwingt, waardoor postbodes 15% van hun salaris moeten inleveren. Een EU die geld ter beschikking stelt voor Flevoland omdat dit volgens hun definities een achterstandsregio is (terwijl iedere Nederlander weet dat het gebrek aan arbeidsplaatsen daar verklaard wordt door het feit dat de inwoners voor een groot deel forensen zijn die toch in Amsterdam willen werken.) Een EU die steeds verder knaagt aan onze privacy door de verplichting allerlei internet- en telefoniegegevens vast te leggen... Mooi voor jou dat je nog steeds zin hebt in Europa. Maar ik voorzie een zware taak bij het overdragen van dat enthousiasme op de kiezer.

Matthieu 23 april 2009 16:57 login of registreer om te reageren 1

@Matthieu:

Wat betreft die roetfilterkwestie, dat verbod heeft het Europees Hof (ook een EU-instantie) ongedaan gemaakt nadat de Nederlandse regering ertegen in beroep ging. Er zijn dus wel degelijk checks and balances.

Wat betreft Flevoland, dat lijkt me nu juist een argument tégen Eurosceptici die zeggen dat Nederland alleen maar betaalt en niks terugkrijgt van Europa. Niet dat ik voor geldverspilling pleit, maar het ligt er dus maar net aan hoe je het bekijkt.

Ik ben het met je eens dat de bewaarplicht voor verkeersgegevens een onding is, maar het is juist het Europees Parlement, dat we in juni kunnen kiezen, dat in dit soort kwesties het vaak voor de burger opneemt. Zie bijvoorbeeld dit bericht van gisteren: Europarlement zet Franse afsluitplannen internetpiraten klem.

Reinout van Schouwen 23 april 2009 17:59 login of registreer om te reageren 0

Niet echt sterk om je campagne te beginnen met het bestrijden van de SP. Inhoudelijk ook niet sterk. Want is dat wel zo een tegenstelling tussen de meerderheid van de bevolking die indertijd tegen de grondwet stemde en een meerderheid die wil dat Europa meer doet aan crisbestrijding? Volgens mij helemaal niet. Heel veel mensen (waaronder ik) stemden indertijd tegen de grondwet omdat ze vonden dat met die Grondwet Europa ondemocratisch en neoliberaal bleef. Europa zou nu iets aan crisisbestrijding moeten doen door die neoliberale maatregelen terug te draaien: de privatisering, de liberalisering, het dogma van het vrije kapitaalsverkeer. De voorstanders van de Grondwet en de opvolger daarvan zijn daar tegen want in beide documenten wordt het neoliberale karakter van de Unie juist weer uitvoerig bevestigd.

Het bestrijden van de crisis is vooral het bestrijden van het neoliberalisme ook, ja, vooral in Europa. Daar zou GroenLinks zich beter op kunnen richten dan de SP vliegen af te vangen.

Willem Bos 23 april 2009 18:05 login of registreer om te reageren 0

Leuke actie! En ook wel inhoudelijk, want het gaat om de boodschap dat Europa ook goede dingen kan doen.

Overigens ben ik wel tevreden hoe GroenLinks met mijn nee-stem is omgegaan. Ik ben namelijk proropa, en vond de grondwet niet ver genoeg gaan.

Michel 23 april 2009 19:23 login of registreer om te reageren 1

Hee, gaan deze verkiezingen nu over de Grondwet? Of over de samenstelling van het nieuwe Europees Parlement?

Juist nu kun je kiezen wat voor een Europa je wilt, zonder zwart-wit te hoeven denken.

GroenLinks wil graag een beter Europees toezicht op de Europese banken. Daar kun je toch niet tegen zijn?

Jeroen Steeman 23 april 2009 20:35 login of registreer om te reageren 0

@Reinoud

Jij vindt het prima dat Nederland onterecht subsidie krijgt. Dan vindt je het vast ook niet gek dat bijvoorbeeld Grieken, Belgen en Italianen het ook prima vinden als ze uit die grote EU-ruif voor hun land onterechte subsidies binnen kunnen slepen. Volgens mij wijst het voorbeeld van de achterstandsgelden voor Flevoland er op dat de verdeling van belastinggeld via de EU gemakkelijk kan leiden tot onzinnige uitgaven. En daarvan zijn voorbeelden te over. Van de financiering van TV-reclame voor kip tot een project om jeugdigen te interesseren in opera.

Matthieu 23 april 2009 21:43 login of registreer om te reageren 0

Als voormalig inwoner van Almere zijnde kan ik mij de discussie over de Europese subsidies voor Flevoland nog wel herinneren. Het was ergens in de jaren ’90 de Nederlandse regering die onze provincie naar voren schoof als “achterstandsregio”. De regering vond namelijk dat ze te veel contributie betaalde aan de EU en dreigde de Europese begroting tegen te houden, als er geen geld kwam voor die arme bewoners van Flevoland… Gewoon chantage van Den Haag. Daar kun je Brussel toch niet de schuld van geven?

Ik werk bij een ISP en als hoedanig zijn wij helemaal niet blij met de bewaarplicht voor verkeersgegevens. De Nederlandse regering was 1 van de regeringen die dit heeft voorgesteld in Europa. Dank zij het Europese Parlement werd de bewaarplicht teruggebracht tot een half jaar. Maar daarna maakte de Nederlandse regering er in haar eigen tenuitvoeringleggingswet weer anderhalf jaar (!!) van, de 2de Kamer een jaar, en de 1ste Kamer schijnt er nog tegen aan te hikken. Alweer, de grootste boosdoeners zitten in Den Haag en Parijs en Londen en zo. De mensen in het Europese Parlement hebben het nog wel eens over privacy. De ministers nooit.

Mattieu, zit je soms op het partijkantoor van de SP of zo een beetje betaald en half-anoniem te reaguren op andere partijen hun websites? Mijn partij is het niet. Mijn methodes ook niet. Maar doe ze de groeten bij de SP.

Agnes de Wit 23 april 2009 21:54 login of registreer om te reageren 0

@Agnes:

Met mijn bijdrage probeer ik duidelijk te maken dat ook onder de stemmers van GroenLinks veel mensen zitten die negatiever tegen Europa aankijken dan de leiding van deze partij blijkbaar doet. Daar hoef je echt geen SP-aanhanger voor te zijn. En ik denk dat het verstandig is de verkiezingscampagne rekening te houden met het gegeven dat ook de helft van de GL-aanhang bij het referendum tegen gestemd heeft. Anderen menen gezien hun bijdragen dat vele Groenlinksers tegen gestemd hebben omdat ze juist méér Europa willen. Ik niet, en ik weet wel zeker dat ik niet de enige ben.

Ik geef Brussel niet de schuld van 'de chantage vanuit Den Haag'. Ik constateer simpelweg, en jij onderstreept dat nog eens, dat het in de EU blijkbaar zo werkt: geld wordt vaak niet verdeeld op objectieve gronden, maar op basis van handjeklap. En dat vind ik geen efficiente manier van besturen.

Matthieu 23 april 2009 22:15 login of registreer om te reageren 0 Gebruikerslogin Gebruikersnaam: * Wachtwoord: * RegistrerenNieuw wachtwoord Zin in Europa!Persinformatie Submenu Terug naar GroenLinks Europa

Welkom op de verkiezingssite van GroenLinks voor de aanstaande verkiezingen voor het Europees Parlement. Deze website wordt de komende dagen verder uitgebouwd.

Gebruikerslogin Gebruikersnaam: * Wachtwoord: * RegistrerenNieuw wachtwoord Twitter Jeroen Steeman @steeph Tsja, jammer dat ze alleen geen rekening hebben gehouden met het zwangerschapsverlof van @kathalijne #gleu 7 uren 5 minuten ago GroenLinks Europa Geen zin meer in het #JSF-debat? Doe zelf mee in de discussie over de #SP-flitsactie van GroenLinks van vandaag. http://is.gd/u8xU 8 uren 6 minuten ago Kathalijne Buitenweg Met koffer nog in de hand op weg naar de ambtswoning om "partner van" te zijn bij afscheidsetentje Tjeerd Herrema. 8 uren 47 minuten ago Tagcloud biobrandstroffen campagne debat dierproeven energie klimaat lijstverbinding SP vlees meer tags Bloggers Judith Sargentini

Function: Lijsttrekker Bas Eickhout

Function: Plaats 2 Marije Cornelissen

Function: Plaats 3 Niels van den Berge

Function: 4 Alle bloggers Zoeken Blijf op de hoogte De mailing lijst voor GroenLinks persberichten Emailaddress: Recente reacties @Agnes: Met mijn bijdrage

do 23 april 22:15Als voormalig inwoner van

do 23 april 21:54@Reinoud Jij vindt het prima

do 23 april 21:43Hee, gaan deze verkiezingen

do 23 april 20:35Leuke actie! En ook wel

do 23 april 19:23Niet echt sterk om je

do 23 april 18:05@Matthieu: Wat betreft die

do 23 april 17:59Beste Niels, hiermee

do 23 april 16:57GroenLinks heeft inderdaad

do 23 april 15:43De politici die actief zijn

do 23 april 14:30 YouTube Buitenweg behaalt meerderheid voor Europese regels tegen discriminatie

4.43 Exclusieve beelden van het eerste lijsttrekkersreferendum voor de EU-verkiezingen

4.57 Met de wind in de rug... de koploper in groene energie!

4.62 Europese Groene Partij bijeen voor verkiezingscongres

5 Debat over de gevolgen van de kredietcrisis

5 Copyright GroenLinks 2008