PvdA: Thijs tikt

Source: Partij van de Arbeid (PvdA) i, published on Friday, April 24 2009.

Thijs Berman, PvdA i-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen, houdt u via zijn weblog ‘Thijs tikt’ op de hoogte van zijn campagne. ‘Er valt ook echt iets te kiezen. De PvdA kiest niet voor meer of minder Europa, wij bouwen een beter Europa. Een sociaal en sterk Nederland in Europa, waarbij we de luiken niet dichtgooien.'

'Soms begint een campagne op een koude herfstdag met gure, koude wind en regen. Maar bij de Europese verkiezingen is het altijd lente, met veel zonneschijn en plezier. Op vrijdag 24 april mocht ik samen met alle andere lijsttrekkers de Stemwijzer invullen. Ondanks dat ik tussen Hans van Baalen en Wim van der Camp i ingeklemd zat, kwam ik (gelukkig) bij de PvdA uit. Er valt ook echt iets te kiezen. De PvdA kiest niet voor meer of minder Europa, wij bouwen een beter Europa. Een sociaal en sterk Nederland in Europa, waarbij we de luiken niet dichtgooien. We keren de crisis.

Want terwijl in Den Haag een hevig debat gevoerd werd door Angelien Eijsink i en Mariëtte Hamer i over het JSF toestel, stemde de PvdA in Europa voor het aanpakken van belastingparadijzen en bankgeheim. De PvdA was graag nog verder gegaan, jammer genoeg wilden de christendemocraten en liberalen niet instemmen met een waterdichte regeling. Er zijn nog steeds enkele mogelijkheden overgebleven voor gretige managers om de belasting te ontduiken. Via bijzondere beleggingsproducten of het onderbrengen van geld via stichtingen in landen als Zwitserland. De PvdA is trots op Ieke van den Burg i die heel streng op de aanpak van deze belastingparadijzen en financiële markten wil toezien. Dat nemen we straks als een opdracht mee naar het nieuwe Europees Parlement i.

In de verkiezingsdebatten luister ik met gekromde tenen naar liberale en conservatieve collega’s die nu opeens doen alsof ze het toezicht hebben uitgevonden. Zelfs de VVD i zegt nu dat een sterke markt een sterke overheid nodig heeft… Nou ja. Gelukkig is het tijdperk Bush voorbij, zullen we maar zeggen.

De laatste dagen van mijn eerste vijf jaar in het Europees Parlement zijn begonnen. Nog eenmaal moeten wij helaas terugkeren naar Straatsburg. Daar zullen we voor de allerlaatste keer stemmen met het Parlement zoals het nu is. Ik zie uit naar een nieuw, progressief Europees Parlement dat zorgt voor afschaffing van de onzinnige verhuizingen van en naar van dat Straatsburg. Ik zie uit naar een Europa waarin er één toezichthouder voor de banken is. Er zijn betere afspraken nodig om een volgende economische crisis te voorkomen. Laat dat de inzet zijn van de PvdA voor 4 juni.'

Thijs Berman

Alles over de verkiezingen leest u op www.europa.pvda.nl