Fairkiezingswijzer: GroenLinks beste programma voor ontwikkelingssamenwerking

Saturday, April 25 2009

Vandaag presenteert Fair Politics tijdens de Afrikadag in Den Haag een FairkiezingsWijzer waarin alle verkiezingsprogramma's van de politieke partijen tegen het licht zijn gehouden. GroenLinks blijkt hieruit het beste rekening te houden met de belangen van ontwikkelingslanden. GroenLinks-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Judith Sargentini i is verheugd met deze erkenning en wordt morgen uitgeroepen tot ambassadeur van Fair Politics.

Sargentini: "Ik ben eerlijk gezegd niet echt verbaasd. GroenLinks is de partij die hoge prioriteit geeft aan ontwikkelingssamenwerking. Daarom ben ik ook actief voor deze partij. Ons Europees verkiezingsprogramma is doorspekt met plannen om armoede te bestrijden en eerlijke handel en democratie in ontwikkelingslanden te bevorderen. Juist in Europa kunnen we werken aan een effectief ontwikkelingsbeleid. Dat is ook één van de redenen waarom ik naar het Europees Parlement wil."

In de FairkiezingsWijzer is er gekeken naar verschillende beleidsterreinen, zoals handel, migratie, landbouw en visserij en wat de gevolgen van Nederlands en Europees beleid zijn op ontwikkelingslanden. GroenLinks scoort op al deze gebieden het beste in de wijzer en biedt als enige partij oplossingen voor de economische crisis.

"Juist in tijden van een economische crisis, voedselcrisis en klimaatcrisis worden ontwikkelingslanden het hardst getroffen. Westerse banken verlenen nauwelijks meer krediet voor investeringen in ontwikkelingslanden, omdat onze regeringen eisen dat het geld in eigen land blijft. En wij kunnen straks onze dijken verhogen, maar in Bangladesh krijgen mensen natte voeten. Terwijl wij in het westen de crisis hebben veroorzaakt, ligt er geen geld op tafel om deze landen te helpen. GroenLinks wil dat de EU verplichtingen aangaat die ontwikkelingslanden steun geven om klimaataanpassingen te doen en hun duurzame economie te bevorderen", aldus Sargentini.

Sargentini was naast haar politieke werk jarenlang actief in ontwikkelingssamenwerking. Ze werkte als consultant bij de Europese alliantie van ontwikkelingssamenwerkingsorganisaties Eurostep. Daarvoor was ze lobbyist voor het Nederlands Instituut voor Zuidelijk Afrika en internationale campagnecoördinator van Fatal Transactions, een publiekscampagne over de diamanten als financieringsbron van oorlogen.

(Dit is een persberichtje van GroenLinks)