'Het SP-antwoord op de crisis? Stel de mensen centraal!' - Main contents
“Het is volstrekte onzin dat de SP met haar nee tegen het huidige Europa Nederland naar de afgrond voert.” SP-lijsttrekker Dennis de Jong maakte vandaag op de partijraad van de SP gehakt van beschuldigingen die de SP regelmatig voor de voeten geworpen krijgt. “De SP is altijd overal tegen en heeft geen antwoord op de crisis, wordt beweerd. Mensen moeten weer bang gemaakt worden. Het is gewoon zielig en grenst aan volksverlakkerij. De SP heeft wel degelijk antwoorden. De kern daarvan: stel de mensen centraal.”
Wat gebeurt er als het establishment zich in een hoek gedrukt voelt? Dan gaan ze de mensen bang maken. Als we nee stemden tegen de Grondwet, zou het licht uitgaan en zou er misschien zelfs oorlog komen. We stemden nee en het licht ging niet uit. Het establishment kreeg een dauw maar deed vervolgens alsof er niets aan de hand was. Ze weten dat ze daar nu verantwoording over moeten afleggen en ze zijn bang. Het argument: de mensen begrijpen het niet, is een strohalm maar werkt niet meer. Het maakt de afkeer van het establishment alleen maar groter.
En dus hebben ze iets anders gevonden: de SP, die pleit voor minder Brussel, voert Nederland naar de afgrond, want op die manier kan de economische crisis nooit worden opgelost. “Er wordt gezegd dat de SP altijd overal tegen is en geen antwoord heeft op de crisis,” aldus De Jong. “Mensen moeten weer bang gemaakt worden. Het is gewoon zielig en grenst aan volksverlakkerij. De SP heeft wel degelijk een antwoord op de crisis.
Het bestaat uit drie elementen: bescherming van mensen die het slachtoffer worden of dreigen te worden van de crisis; herstel van het toezicht op financiële instellingen; coördinatie van het economisch beleid van de lidstaten.
Als je mensen daadwerkelijk wilt beschermen tegen de gevolgen van de crisis, moet je onmiddellijk stoppen met die hele onzin van flexibilisering. Geef mensen juist meer zekerheid, in plaats van te blijven praten over versoepeling van het ontslagrecht of het omzetten van vaste in tijdelijke contracten. Zorg voor goede uitkeringen die mensen zoveel mogelijk aan het werk helpen, zoals deeltijd-WW. En geef met name de kleine zelfstandigen eindelijk die leningen waar ze nu al bijna een jaar naar snakken maar die banken vertikken te geven.
Als je mensen wilt beschermen, zorg je ervoor dat de vermarkting van de zorg onmiddellijk stopt. Publieke diensten worden weer een overheidstaak: dat geeft zekerheid en maakt een einde aan de managementcultuur en de bureaucratie in zorg, onderwijs, vervoer, post, energie en woningbouw. En als je mensen wilt beschermen, ga je de pensioenen natuurlijk niet Europees regelen. Brussel moet met zijn tengels van onze pensioenen afblijven: in Nederland hebben we het door jarenlang sparen beter geregeld dan in andere lidstaten. Waarom de rechten van Nederlanders op het spel zetten door Brussel? Bescherming van mensen doe je het beste dichtbij huis: in de buurten, als het kan, anders gemeentelijk of nationaal. Brussel heeft een slechte staat van dienst als het gaat om mensen beschermen. Daarom is Minder Brussel in dit geval een betere oplossing dan hopen op een socialer Brussel.
Als tweede punt van ons antwoord op de crisis, geldt dat er beter toezicht moet komen op de financiële instellingen. Maar dan niet zoals D66 en de PvdA willen, door er weer een nieuwe Europese instelling voor op te richten, een Europese toezichthouder, maar door effectief nationaal toezicht weer mogelijk te maken. De afgelopen jaren heeft Brussel er moedwillig voor gezorgd dat landen met elkaar gingen concurreren met als inzet, hoe minder toezicht, des te groter de kans dat een belangrijke financiële instelling zich in je land vestigt. Tegelijkertijd verordonneerde Brussel dat het land waar de hoofdvestiging van de instelling is, ook het toezicht uitoefent. Dat betekende dat ook al was Ice Save actief op de Nederlandse markt, niet de Nederlandse Centrale Bank toezicht mocht houden, maar moest vertrouwen op het IJslandse toezicht. De Nederlandse toezichthouders moeten weer alle financiële instellingen die in Nederland actief zijn, kunnen controleren. Ook hier weer: minder Brussel is de meest efficiënte oplossing om de crisis te lijf te gaan.
Tenslotte moeten we inzetten op coördinatie van het economisch beleid tussen de lidstaten. We moeten Brussel confronteren met het feit dat het juist de doorgeslagen eerbied voor het heilige beginsel van eerlijke concurrentie is geweest, dat ervoor gezorgd heeft dat iedere beperking van de markt langzaam maar zeker onmogelijk werd. We werden overgeleverd aan de cultuur van snelle centen. Dat heette misschien netjes ‘eigen verantwoordelijkheid’ maar het kwam neer op ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken en een bonusje kan geen kwaad.
We moeten werken aan een solidaire samenleving. Dat betekent dat de SP er zeker voor is om tussen lidstaten afspraken te maken over duurzame investeringen. We moeten natuurlijk rekening houden met de klimaatcrisis. Dat doe je niet met meer markt, door uitverkoop van je energiebedrijven, maar door innovatie te bevorderen, door industrieën ertoe aan te zetten milieuvriendelijker te werken. Het zijn echter uiteindelijk de lidstaten zelf die hierover beslissingen kunnen en moeten nemen. Zonder elkaar voor de voeten te lopen, en vandaar dat het goed is om tot afstemming te komen.
Ik zou tegen het establishment willen zeggen: houd op met bangmakerij en sta open voor een echte discussie over de oorzaken van en de oplossingen voor de crisis. De SP is de enige partij met een echt, lange termijn en duurzaam antwoord op de crisis. Alle andere partijen doen alleen maar aan korte termijn noodverbanden en hopen dat de markt de rest van het werk doet. Ze leren het nooit.
Minder Brussel is het beste antwoord op de crisis. Het heeft geen zin op 4 juni tijdens de verkiezingen thuis te blijven zitten: door niet te stemmen weet je dat je méér Brussel krijgt want dan wint het establishment. Je krijgt alleen minder Brussel als je SP stemt.
Read more ...