De dag na de nacht van Europa in Groningen

Source: G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, published on Sunday, May 10 2009.

Vannacht om 03.00 uur thuis na het debat tijdens de Nacht van Europa in Groningen. Dankzij Morris heel comfortabel teruggereden! Maar vanmorgen wel heel vroeg toen de kinderen met mij het moederdagontbijt wilden gaan klaarmaken ....

Was gisteren weer een vrolijk, rommelig debat. Het begon met 4 imitatie-speeches van actrices. Speelden o.a. Angela Merkel en Nelie Kroes. Mooie speeches, die het waard zijn op internet te veschijnen!

Daarna lijsttrekkersdebat over van alles en Turkije. Het D66-standpunt is in tegenstelling tot dat van andere partijen glashelder: Turkije kan toetreden als het aan de zgn Kopenhagencriteria (mensenrechten, democratie, economie en rechtstaat) voldoet. Moeilijker is het niet. En hoe sneller hoe beter, want dat zou betekenen dat de positieve ontwikkleingen in Turkije snel zijn gegaan.

De PvdA zegt wel dat ze voor zijn, maar Berman zegt er altijd bij dat hij dat niet dat niet binnen, 5, 10 of 15 jaar ziet gebeuren. Hij doet dat zo nadrukkelijk dat het lijkt alsof de wens de vader van de gedachte is geworden. Waarom zo spitsroeden lopen? Dat is vooral te betreuren omdat het animo in Turkije om hun best te doen toe te kunnen treden kan aantasten. We moeten Turkije juist een meer dan serieus uitzicht op lidmaatschap geven.

Tot slot ook weer het verwijt gekregen dat D66 zelfs Nieuw Zeeland zou willen laten toetreden. Tuurlijk joh! En niet te vergeten Antartica, de Maan en last but not least Saturnus.