VVD lijsttrekker Van Baalen: “Erken Nederlands (homo)huwelijk in hele EU”

Source: Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, published on Friday, May 29 2009.

Euro-lijsttrekker Hans van Baalen i zal zich sterk maken voor de erkenning van het voor homo’s openstaand Nederlands burgerlijk huwelijk in de hele Europese Unie i. Dat maakte hij vanmiddag bekend tijdens een ontmoeting met Henk Krol, hoofdredacteur van de GayKrant en winnaar van de Jos Brink Prijs. Van Baalen is van mening dat homorechten ook onderdeel moeten zijn van de toetredingscriteria voor nieuwe EU-leden.

Henk Krol gaf aan dat juridische gelijkberechtiging in Nederland goed is geregeld, maar dat dit lang niet geldt voor alle EU-landen. Hij gaf als voorbeeld de aankoop van een huis. In grote delen van Europa gelden daar geen successierechten voor homo’s.

Hans van Baalen wil alle Nederlandse collega’s in het nieuwe EP aansporen mee te werken aan gelijkberechtiging in heel Europa. Voor de huidige CDA-EP-fractie geldt dat zij op dit punt zich nog onvoldoende inzetten. Hans van Baalen zal zijn collega-lijsttrekker Wim van de Camp i hierop aanspreken.

Hans van Baalen en Henk Krol ontmoetten elkaar vanmiddag in het kader van drie gesprekken die Hans van Baalen houdt met prominente gasten. Dinsdag en woensdag vinden de andere ontmoetingen plaats.