Geslaagde dijkbewaking!

Source: J.C. (Hans) van Baalen i, published on Monday, September 7 2009.

Een campagne slurpt je op. Je moet elke dag kiezen wat je echt moet doen en laten. Nu we moeten wachten op de voorlopige uitslagen, reageer ik de spanning af door de post en e-mail, die de afgelopen maanden waren blijven liggen, af te handelen en tussendoor de pers te woord te staan want we kunnen tot 21.00 uur nog stemmen pakken. Elke stem telt.

Rond 18.00 uur loop ik naar het Haagse eetcafé Cloos aan het Plein, waar ons campagneteam onder aanvoering van campagneleider Mark Dijk bijeenkomt. Ik bedank iedereen voor het onvoorstelbaar vele werk. Niemand beseft dat we zoveel aan zo weinigen te danken hebben: vrijwilligers, stagiairs en medewerkers. Hiernaast had ik mijn kernteam bestaande uit Stephan Stegweg (persoonlijk medewerker, nu chef-staf lijsttrekker), Pim van Strien (beleidsmedewerker buitenlandse zaken, immigratie en integratie, nu woordvoerder lijsttrekker) en Alexander Kolks (persoonlijk medewerker Kamercollega Atzo Nicolaï, nu parttime eenspersoons-denktank lijsttrekker). Boudewijn Revis was als campagnemanager Europa, partijvoorlichter en verantwoordelijke voor de permanente campagne een verzameling functies in één persoon. Allen hebben mij fantastisch ondersteund.

Naast de staande organisatie kon ik het campagneteam en ambassadeurs van mijn interne VVD-lijsttrekkerscampage (juni 2008 - oktober 2009), allemaal 100% vrijwilligers, weer volledig inzetten. Kamercollega Han ten Broeke is daarbij mijn steun en toeverlaat. Alle kandidaten op de Europese lijst voerden onafgebroken campagne en vervingen mij, ook op het allerlaatste moment, wanneer er plotseling een media-optreden plaatsvond dat voorrang boven de planning had.

Rond 19.30 uur stap ik weer in Den Haag het Indische restaurant Poentjak binnen om met partijleider en Tweede Kamercollega Mark Rutte, partijvoorzitter Ivo Opstelten en fractievoorzitter in de Eerste Kamer Uri Rosenthal te eten. Hierna gaan we naar de kamer van VVD-wethouder Frits Huffnagel in het Haagse stadhuis. Mijn vrouw Ineke is ook gekomen, mijn grote liefde, trouwe echtgenote en fantastische moeder van onze zoon Robert. En daarnaast een echte professional als directeur van het Fonds Slachtofferhulp. Ik ben blij dat Frits Bolkestein ook is gekomen om mij te steunen. Ik was zijn campagneleider in 1997-1998 en zijn duvelstoejager in de Liberale Internationale. In 1999 ben ik hem in de Tweede Kamer opgevolgd. Nu maak ik, net als hij destijds, de overstap naar Brussel. Oktober aanstaande zal ik zijn verre opvolger zijn als president van de Liberale internationale. “We go a long way back!”

We volgende de eerste prognoses. Deze zijn goed voor de VVD. We winnen nu 3 van de 25 Nederlandse zetels, in tegenstelling tot 4 van de 27 in 2004. Dat brengt stabiliteit. We hebben succesvol aan dijkbewaking gedaan. De dijken zijn onder het electorale geweld niet bezweken maar hebben zich goed gehouden. De VVD zit in de lift naar boven, maar we mogen ons niet rijk rekenen. In 2010 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. In 2011 de verkiezingen voor de Tweede Kamer en de Provinciale Staten (en dus indirect voor de Eerste Kamer). De marathon is begonnen. Ik zal daarin meelopen. Mijn kantoor staat straks in Brussel, waar ik de belangen van Nederland zal behartigen. Mijn hart blijft in Nederland.