De energie van Stanford University - Main contents
GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout is de komende week in Californië om het energiebeleid van de staat te onderzoeken. Hij blogt regelmatig over zijn ervaringen.
De eerste echte werkdag in de VS bestond uit een dag op Stanford, en dan specifiek een bezoek aan Precourt Energy Efficiency Center. Deze afdeling besteedt haar hele werk aan energie-onderzoek. Alles is groot in de VS, dus ook de onderzoekbedragen. Hun Global Climate & Energy Project bijvoorbeeld heeft een onderzoeksbudget van $225 miljoen over meer dan 10 jaar verspreid. Gesponsord door bedrijven als Exxon Mobile en Toyota. Het project is op zoek naar nieuwe vormen van energie met een lage uitstoot van broeikasgassen. Elk alternatief dat door een onderzoeker wordt aangedragen, maakt kans op een flinke smak geld om er fundamenteel onderzoek naar te doen. Maar men gaf wel aan alleen naar grootschalige projecten te kijken. Het meeste geld gaat dan ook naar onderzoek naar wind, zon en opslag van CO2. Mooie slogan waar ze mee werken:
"We're not running out of fossil fuels; we're running out of cleverness."
Een andere invalshoek komt van een groep, geleid door een psycholoog. Juist: echt onderzoek naar gedragsverandering dus. Een vak dat in Europa nog maar amper wordt ingezet in energiebeleid. Hoe is energiegebruik aantrekkelijk te maken voor mensen, zodat ze het in hun eigen huishouden efficiënter gaan gebruiken? Want energie is natuurlijk saai. Waar minder vlees eten nog beeldend te maken is door op de dieren te wijzen, blijft energieconsumptie hangen in abstractie. Die hele groep is dus aan het werken aan manieren om energiegebruik aantrekkelijk te maken.
De eerste ideeën werken ze uit door een spel te bouwen, geïnspireerd door Second Life e.d. Oftewel: mensen worden gevraagd in hun huis overal meters te plaatsen en dan zo hun energiegebruik bij te houden in een virtuele wereld. Daarbij is het essentieel dat de hele buurt meedoet: er is dus een soort competitie wie de meeste punten scoort in energiebesparing. Zo kun je tegen je buren spelen, maar je kunt als buurt ook tegen andere buurten spelen. Zie het filmpje dat ze erover hebben gemaakt.
Tja: het blijft een beetje zoeken naar een aansprekende manier om energiegebruik beeldend en aantrekkelijk te maken. Of zo'n spel werkt? Ik weet het niet. Op mijn vraag over privacy van alle gegevens, hadden ze ook nog niet echt een tevredenstellend antwoord. Maar het onderzoek is zeker goed om in de gaten te houden: want het onderwerp gedragsverandering wordt in het onderzoek nog veel te weinig aangegrepen. Jaarlijks organiseren ze er ook een congres over; dit keer in Washongton DC in november. Voor de liefhebbers. :-)
Ondertussen zijn we aangekomen in de hoofdstad van Californië: Sacramento. De dinsdag gaat hier beginnen, dus een dag vol bezoekjes aan de beleidsmakers staat hier op het menu. Wordt vervolgd.