Slalommen door het Europees Parlement

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, September 17 2009.

Ze hadden me al gewaarschuwd, de ervaren rotten. Straatsburg is verslavend. En als je op maandag nog denkt dat de week rustig gaat verlopen, dan blijkt op woensdagmiddag dat je dat totaal onderschat hebt.

Toegegeven, deze week moesten we stemmen over de nieuwe (oude) voorzitter van de Europese Commissie maar het zag er niet naar uit dat ik mocht spreken. Of toch wel? En toen weer niet. Spreektijden gaan per halve minuut en worden hard bevochten. Uiteindelijk schoot er een minuutje over. Madam Sargentini mocht haar maidenspeech houden in die grote - toch wel wat intimiderende - zaal.

Dat was het officiële hoogtepunt van de week, maar toch lijkt het er op dat de plenaire sessies eigenlijk maar een randje zijn van de mierenhoop, een rustpunt in een hectische week. Bezoekjes van NGOs, onderonsjes met collegae en interviews kosten veel meer tijd.

De stilleto-run is niets bij de slaloms die ik maak om mijn voorlichter bij te houden. Ik moest om één uur in de uitzending bij BNR met Wim van de Camp. Maar waar waren nou toch die verdraaide radiostudio's? Ik hoorde de assistent al zeggen: "dus mevrouw Sargentini is er niet, dan doen we het met u, meneer van de Camp," en plofte in mijn stoel. Koptelefoon op. Uitzending.

Daarna een rondje perszaal om te kouten met de Nederlandse schrijvende pers. Daniel Cohn-Bendit hing er ook rond. Nonchalant hangend tegen een bureau gaf hij even zijn visie op de wereld en op Barroso in 't bijzonder.

De dag rolde door. Een gesprek met een Italiaan die zich zorgen maakt over de inperking van de persvrijheid in Italië, een stapel afspraken aannemen en afzeggen, weer een stemronde, dit keer over bosbranden in Zuid-Europa, de maidenspeech van Marije over het visaregime voor de Westerse Balkan (filmpje) en toen een hard bevochten vrij uurtje voor een rondje rennen rond het parlement. (en toen kwamen die douche op mijn kamer toch nog eens van pas) gevolgd door een fractievergadering waarvan ik nu al vergeten ben waar ie over ging. Ondertussen was het buiten donker en mocht ik een hapje gaan eten met onze Vlaamse collegae van Groen!.

Het is nu donderdag. Vandaag nog een debat op politiek 24, een stemming over de melkprijzen en de melkboeren en dan in de trein terug naar Amsterdam. Ik neem een stapel stukken op schoot want de vergaderingen van volgende week over burgerlijke vrijheden en ontwikkelingssamenwerking moeten ook nog door genomen worden, en een hele stapel cv's voor de sollicitatiegesprekken van komende week. Er staan overigens nog vacatures open! Of toch een lekker boek? Even afkicken.