Achterhaalde marktwerking - Main contents
Soms neemt de regering wel eens een goed besluit. In dit geval het besluit om de komende drie jaar geen marktwerking in te voeren bij de educatie en het volwassenenonderwijs. Marktwerking heeft al eerder bij de inburgering, de thuiszorg en de re-integratie tot grote problemen geleid. Het is dus goed dat de regering voorlopig niet dezelfde fout maakt met het volwassenenonderwijs.
Educatie en volwassenenonderwijs zijn onmisbaar voor de 1,5 miljoen laaggeletterden die Nederland telt. Deze mensen hebben grote moeite met lezen en schrijven. Een geslaagde opleiding leidt dan ook tot zelfstandigheid. Dat iemand weet wat hij krijgt bij de apotheek of bij de bank. Het is ook goed dat mensen een tweede kans krijgen als het in hun schooltijd niet gelukt is om een diploma te halen. Alle reden om deze voorziening niet over te leveren aan de kille wetten van de vrije markt.
Marktwerking in het volwassenenonderwijs zou betekenen dat ROC’s moeten concurreren met commerciële aanbieders. Daardoor ontstaan prijsvechters die minder oog hebben voor de kwaliteit. Bovendien zijn werkgevers minder geneigd om goede arbeidsvoorwaarden aan de docenten te bieden. Daarom zou van uitstel ook afstel moeten komen. Marktwerking in de publieke sector is namelijk een achterhaald concept. In de jaren negentig werd het nog toegejuicht door de middenpartijen PvdA, D66, CDA en VVD. Langzamerhand begint het inzicht te groeien dat het streven naar winst, rendement en productie niet werkt in de publieke sector.
Helaas zit er nog wel een addertje onder het gras bij het besluit om de marktwerking uit te stellen. Tegenover het uitstel staat een harde bezuiniging op de educatie van 35 miljoen euro. Daarmee wordt de hele operatie in feite een ordinaire uitruil. De bezuiniging zal ertoe leiden dat personeel in het volwassenenonderwijs wordt ontslagen, mogelijk zelfs een derde van het totaal.
Het is van de zotte om onder het mom van de crisis te bezuinigen op een voorziening voor mensen die ondersteuning het hardst nodig hebben. Maak daarom van uitstel van de marktwerking afstel en laat die bezuiniging achterwege.