Arie Slob in Suriname: Mo sjie tamara! - Main contents
Het is een goede gewoonte dat de voorzitter en fractievoorzitters van de Tweede Kamer tweemaal in een kabinetsperiode een gezamenlijke reis maken. Als eerste bestemming wordt altijd voor de Nederlandse Antillen gekozen. Daar zijn we dan ook twee jaar geleden met onze voorzitter, mevrouw Verbeet, geweest. De tweede bestemming wordt altijd in overleg gekozen. In de vorige kabinetsperiode zijn de toenmalige voorzitters naar India gegaan. Deze keer stond de keuze weer open.
Nog voordat mij iets gevraagd was, had ik zelf Suriname als reisbestemming al in gedachten. Mede vanwege de historische banden die we met Suriname hebben, leek me dit een goede keuze. Ik werd op mijn wenken bediend. Het voorstel was namelijk om naar Suriname te gaan.
Ik kijk uit naar het bezoek. Het programma is gevarieerd. Er zullen gesprekken zijn met onder andere de president van Suriname, de heer Runaldo R. Venetiaan, en met vertegenwoordigers van de Nationale Assemblée (DNA), het parlement van Suriname. Ook spreken we met vertegenwoordigers uit de sociaal economische sector. Uiteraard zullen we ook het nodige kunnen zien. We zijn een aantal dagen in Paramaribo, maar zullen ook een bezoek brengen aan Malobi, Masiakriki en Danpaati.
Het is voor mij de eerste keer dat ik Suriname zal bezoeken. Ik hoop dat ik een goede indruk van het land zal krijgen. Uiteraard ook van de vraagstukken waar men in dit bijzondere land mee te maken heeft.
Zoals het hoort heb ik me in de afgelopen tijd voorbereid op deze reis. Onder meer door het één en ander te lezen over de historische banden die Suriname met Nederland heeft. Maar ook over de prachtige natuur die dit land te bieden heeft. Ik las ergens dat Suriname circa 5100 verschillende varens en bloemplanten kent. Maar ook dat er circa 650 verschillende vogelsoorten in het land zijn terug te vinden. Mogelijk zijn dat er nog veel meer. Ook de verscheidenheid aan culturen in het land is bijzonder. Voor een groot deel ook te herleiden tot de Nederlandse aanwezigheid in Suriname.
We gaan het vanaf zaterdag allemaal meemaken. In Nederland is het nu echt herfst. Het regent op dit moment en er waait een gure wind. Ik ga mijn koffer inpakken. Gelukkig kan ik de winterjas thuislaten. Suriname, zie je morgen! Suriname, Mo sjie tamara!
(Radio Nederland Wereldomroep, website 17 oktober 2009)