Money talks

Source: F.C.G.M. (Frans) Timmermans i, published on Friday, November 23 2007.

Terwijl ik dit schrijf is de vertegenwoordiging van het Europese Parlement aan het woord in de Raad van Ministers die zich buigt over de begroting van de Europese Unie voor 2008. Het Europese Parlement en de Raad zijn samen verantwoordelijk voor het vaststellen van de begroting. Het jaar is bijna voorbij, dus wij moeten proberen vandaag tot overeenstemming te komen. Belangrijkste onderwerp vandaag is of er een akkoord mogelijk is over de financiering van de navigatiesatelliet Galileo, het Europese antwoord op het Amerikaanse GPS systeem. Aanvankelijk zou het project mede door het bedrijfsleven worden betaald, maar dat bedrijfsleven haakte af. Het belang van Galileo wordt door niemand betwist, maar mij ontsnapte (heel ondiplomatiek) wel een lach toen de woordvoerder van het EP, de Duitser Böge, beweerde dat iedere taxichauffeur in Europa groot belang hecht aan Galileo. Het zou mij verbazen als er in Nederland überhaupt een taxichauffeur te vinden is die ooit van Galileo heeft gehoord. En als het wel zo is, lijkt het mij ridicuul te veronderstellen dat die chauffeur er tranen van in zijn ogen krijgt. Tegelijkertijd moeten we het belang van Galileo voor de transportsector niet onderschatten. Het maakt veel en veel preciezere navigatiesystemen mogelijk. Daar hebben niet alleen taxichauffeurs, maar met name ook mensen met een handicap potentieel veel voordeel van.

Wel apart, zo'n Raad waarbij leden van het EP rechtstreeks met ons onderhandelen. Tegenover mij aan die enorme rij tafels zitten ook twee Nederlanders: Jan Mulder en Thijs Berman. Thijs is net terug uit Kigali en is onderweg zijn koffers kwijtgeraakt. Zijn blauwe trui steekt prettig ontspannen af tegen de rij dassen (vaak dezelfde blauwe met rode strepen van het Portugese voorzitterschap) die wij zo gewend zijn te zien. In mijn eigen bijdrage heb ik de nadruk gelegd op de dringende noodzaak dat de EU en de lidstaten veel meer aandacht besteden aan de correcte besteding en verantwoording van de begroting. Volgens de Europese Rekenkamer kan van slechts 40% van de uitgaven met zekerheid worden vastgesteld dat deze rechtmatig en doelmatig zijn verricht. Van 60% weten we dat niet zeker en dat is onaanvaardbaar.

Verder leg ik er de nadruk op dat wij niet de begrotingsafspraken mogen openbreken in onze zoektocht naar een oplossing voor het probleem Galileo. De Duitsers, Britten, Zweden, Letten en Spanjaarden zitten ook op deze lijn. Daarmee hebben wij een blokkerende minderheid, zodat er niet kan worden besloten. Vanaf vanmiddag gaan we stevig onderhandelen. Ik houd u op de hoogte.

Meer informatie

Geef een reactie op dit weblog via www.nederlandineuropa.nl