Suriname, adieu

Source: A. (Arie) Slob i, published on Saturday, October 24 2009.

De week in Suriname zit er bijna op. Zaterdagmiddag vliegen we weer terug naar Nederland. Een bijzondere week ligt achter mij. Suriname en Nederland hebben een gedeelde historie, cultuur en taal. Dat merk je aan alles in dit land.

Tot in het binnenland toe kun je bijvoorbeeld in het Nederlands worden aangesproken. Al worden daar vooral de stamtalen gesproken. De geschiedenis die we als Nederland met dit land hebben (niet in alles een mooie historie) komt ook in veel zaken terug. Ook nadat Suriname in 1975 onafhankelijk is geworden, is de band met Nederland blijven bestaan. Het zijn geen makkelijke jaren voor Suriname geweest. Met name de tijd van het militaire bewind (jaren tachtig) heeft diepe wonden in deze samenleving achter gelaten. Suriname heeft zich met name na de milleniumwisseling steeds beter ontwikkeld.

Nu de oude Verdragsperiode ten einde loopt (2010) is het wel van belang goed na te denken over een verantwoord vervolg. Mij is opgevallen dat het denken daarover in zowel Suriname als Nederland nog niet zo heel sterk ontwikkeld is. Dat zal nu wel opgepakt moeten worden. Ik heb daarover vandaag ook met Carl Breeveld (partij DOE) gesproken. Fijn om hem even een tijdje te kunnen spreken. We hebben afgesproken ook na deze week contact te blijven houden. Duidelijk is voor mij dat Nederland met Suriname ook een gedeelde toekomst zal hebben. We kunnen iets voor elkaar betekenen. Het zou overigens mooi zijn als Carl Breeveld na volgend jaar in de Assemblee zitting kan nemen. Ik ben er van overtuigd dat hij en zijn partij en aanwinst in de Assemblee kan zijn.

Ook met de leden van de Nationale Assemblee hebben we vandaag weer uitgebreid gesproken. Onder meer over de Toescheidingsovereenkomst (TO) die in 1975 met Suriname is afgesloten. Er is nog steeds discussie over de uitleg van deze overeenkomst. Ik heb in de Assemblee namens de delegatie aangegeven hoe Nederland daar tegenaan kijkt. Collega's van mij hebben over andere onderwerpen gesproken, zoals de klimaatproblematiek en ook financieel-economische ontwikkelingen. Vanavond zullen we met een diner nog afscheid van hen nemen. Ook zullen we nog contact hebben met vertegenwoordigers van Nederlandse jongerenorganisaties (waaronder PerspectieF, de jongerenvereniging van de ChristenUnie) die deze week ook in Suriname zijn. Zij hebben met jongerenvertegenwoordigers van de Surinaamse partijen nagedacht over de toekomst van de relatie tussen Suriname en Nederland. Ik ben benieuwd.

Dit was mijn laatste weblog vanuit Suriname. Ik dank alle lezers voor de getoonde belangstelling. Ik ben gelukkig in staat geweest verslag te doen van mijn ervaringen in deze week. Geweldig dat de techniek dat in deze tijd mogelijk maakt. Zelfs met foto's erbij.

Volgende week meld ik me weer op mijn site (www.arieslob.nl). Dan gaat het weer helemaal over de Nederlandse politiek. Dat lag deze week op circa 6000 kilometer afstand, maar volgende week zitten we er weer midden in. Nou ja, het was deze week niet helemaal weg. Ik was immers met een aantal collega's in Suriname. En er waren erg veel parlementaire verslaggevers uit Nederland meegereisd. Zij waren in eerste instantie vooral geïnteresseerd in onze onderlinge omgang. Langzaam maar zeker zag je hen toch ook meer interesse voor het land krijgen.

Terwijl ik met Van Geel een taxi deel (foto boven), worden we 'achtervolgd' door de collega's Hamer en Rutte (foto onder).

We hebben het overigens goed met elkaar gehad. En onze voorzitter mevrouw Verbeet heeft op een voortreffelijke wijze de delegatie leiding gegeven. Samen met de mensen die haar ondersteunden. Daartoe hoorde ook de Nederlandse ambassadeur, de heer Jacobi en zijn staf. Fijn om te weten dat dergelijke mensen ons land in Suriname vertegenwoordigen. Ik ben er van onder de indruk.

Ik rond mijn weblog af. Het ga u allen goed. En tot het land waar ik deze week geweest ben, zeg ik: Suriname, adieu. Ik hoop oprecht nog een keer terug te kunnen komen.

Arie Slob

Eerdere blogs over mijn Suriname-reis vindt u hier, hier, hier en hier

Deze serie blogs is ook gepubliceerd op de website van Radio Nederland Wereldomroep