Klimaat is hot

Source: E.E. (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink i, published on Thursday, October 29 2009.

De ChristenUnie gaf Balkenende een retourtje Kopenhagen cadeau, waar de klimaattop plaatsvindt in december. En...hij gaat. Maar voordat het zover is stemt hij deze dagen met andere Europese regeringsleiders af wat de inzet van Europa wordt. Hopelijk een zo groot mogelijke.

Zo indrukwekkend en omvangrijk als de klimaatonderhandelingen zijn, is ook het borstbeeld van Balkenende dat ik mocht onthullen. Op initiatief van Greenpeace stond er gisteren een standbeeld van onze premier op het Plein in Den Haag, waarbij de beeltenis van de premier historische woorden spreekt over het ideale klimaatakkoord dat in Kopenhagen gesloten moet worden. Het idee is dat de premier zijn beste beentje voorzet in de Europese Raad.

Hieruit blijkt ook maar weer dat er nog nooit zoveel aandacht voor klimaat is geweest. Terecht! Want huidige problemen en dreigende problemen zijn ook nog niet eerder zo groot geweest. We tellen af naar Kopenhagen, maar wachten eerste met spanning het overleg van de Europese Raad af. Die zal moeten doen wat de ministers van Financiën hebben nagelaten: duidelijke afspraken maken over klimaatfinanciering. Het zal hier om een eerlijk aandeel moeten gaan, niet een liefdadigheidsgift. Ontwikkelingslanden moeten in staat worden gesteld hun uitstoot te beperken, hun bossen te beschermen, zich aan te passen aan het veranderende klimaat en zich duurzaam te ontwikkelen. En dat alles niet ten koste van armoedebestrijding!

Het belang om te komen tot een goed en eerlijk klimaatakkoord is nog nooit zo sterk beleefd als nu. Het gaat hier niet om een linkse hobby of liefhebberij van de milieubeweging. Ook tweehonderd christelijke (kerk)leiders van het Micah Network (een wereldwijd netwerk bestaande uit christelijke maatschappelijke organisaties uit ondermeer ontwikkelingslanden) roepen op om daadkrachtig en moreel te handelen, voor hen die nú al geraakt worden door de klimaatcrisis en voor toekomstige generaties.

Europa, ik reken op jullie.

Esmé Wiegman