Verkoop Essent

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, May 20 2009.

Vorige week besliste het Brabantse provinciebestuur om haar aandelen in Essent te koop aan te bieden. Dit gebeurde met toestemming van het CDA, omdat voor ons duidelijk is dat Essent op termijn te klein is om zelfstandig te blijven. Het CDA wil niet dat de provincie aandeelhouder is van een commercieel energiebedrijf dat handelt in energie en dat met belastinggeld risicovolle posities in kan nemen op een grote Europese markt.

Ook is het CDA van mening dat publiek bezit van energiebedrijven niet nodig is. Privatisering van levering en productie van energie is al jaren mogelijk en er zijn op de Nederlandse markt al verschillende private producenten en leveranciers (zoals E-on, Oxxio en Electrabel). Van de productie is zelfs 50% in handen van buitenlandse, private spelers.

Bij de beslissing om de aandelen van Essent te verkopen, speelde het feit mee dat inmiddels meer dan 50% van de aandelen te koop is aangeboden waardoor RWE een meerderheidsbelang zal verwerven. Als Brabant niet tot verkoop zou overgaan en de andere aandeelhouders dat wel doen, komt Brabant met ongeveer een deelname van 5% aandelen in het nieuwe bedrijf ESSENT/RWE.

Het CDA gaat uit van rentmeesterschap, dus voor een prettige en duurzame woon-, werk- en leefomgeving in Brabant, ook op de lange termijn. In de toekomst moet onze samenleving anders met energie omgaan. Het gaat hier onder andere om minder gebruik en afhankelijkheid van olie, kolen en gas. Inzetten op energiebesparing en meer gebruik van duurzame energie is voor ons erg belangrijk. Met het geld dat vrijkomt bij de verkoop van Essent, kan de provincie een enorme stimulans geven aan de ontwikkelingen op het gebied van energie, zoals subsidies om oudere woningen te voorzien van dubbel glas en vervanging van oude Cv-ketels. Dit alles om klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken. Maar ook minder afhankelijkheid van olie en gas uit het Midden Oosten en Rusland is noodzakelijk.