Unieke positie met BrabantTuin

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, June 2 2009.

Brabant vergroot kans Culturele Hoofdstad van Europa

Brabant wil in 2018 met zijn vijf steden de Culturele hoofdstad van Europa worden. De Brabantse steden zijn niet alleen een economische trekker , maar hebben ook cultureel veel te bieden. Inmiddels hebben zich ook andere steden zoals Maastricht, Utrecht en Den Haag voor deze uitverkiezing gemeld. De Europese Commisie maakt de uiteindelijke keuze.

BrabantStad is een netwerk van vijf steden in de provincie. Ik ben van mening dat de nominatie van Brabant een extra dimensie krijgt als hier de culturele dimensie van de tussenliggende gemeenten wordt toegevoegd. Zo biedt bijvoorbeeld het Groene Woud, tussen Eindhoven, Tilburg en Den Bosch, méér dan een groene long tussen de steden.

De afgelopen maanden heb ik gewerkt aan de uitwerking van dit idee: BrabantTuin. Hiervoor heb ik ideeën opgedaan bij een bezoek aan Linz, de Culturele Hoofdstad 2009. Linz heeft de jaren voorafgaand aan 2009 benut om haar voorzieningen en die van de regio op een hoger peil te brengen.

Deze aanpak past ook in Brabant. Europa geeft meer dan 10% van het budget uit aan natuur en plattelandsontwikkeling. Deze Europese gelden kunnen in de komende jaren ook gericht worden ingezet voor de kwaliteiten van natuur en cultuur. Hiermee wordt de economische structuur rond de steden versterkt; een welkome oppepper in de huidige crisis. Bovendien versterkt het de Brabantse nominatie en zal deze zich duidelijk onderscheiden van de andere steden in ons land.

Vandaag zal ik mijn ideeën aanbieden aan burgemeester Frank van Beers van de gemeente Boxtel. De aanbieding vindt plaats op Landgoed Velder in Liempde, om 18.00 uur.

Meer informatie over BrabantTuin zie www.BrabantTuin.nl