Lissabonstrategie moet fundamenteel anders

Source: E.E. (Esmé) Wiegman-van Meppelen Scheppink i, published on Wednesday, November 11 2009.

De koers van de Lissabonstrategie, een actie- en ontwikkelingsplan voor de EU, moet fundamenteel veranderen. Duurzame groei, solidariteit en kwaliteit van leven binnen en buiten de EU moeten een plek krijgen. Dat zegt Esmé Wiegman: ,,Juist nu ziet de ChristenUnie kansen voor een fundamentele omslag in denken over groei en welvaart. De crisis is een momentum om met het verleden te breken."

De Lissabonstrategie moet gericht zijn op het bevorderen van de maatschappelijke welvaart, inclusief people, planet en profit, zo stelt de SER. De SER onderstreept daarmee de ChristenUnie-motie van Wiegman: ,,Wij willen niet uitgaan van de stelregel 'hoe meer groei, des te beter het ons gaat'."

De ChristenUnie pleit voor een stevige Nederlandse inzet om milieu-, klimaat- en energieproblematiek in de Lissabon-strategie te verankeren. Wiegman vindt het vreemd dat het kabinet geen reden ziet om de koers van de Lissabonstrategie fundamenteel te veranderen. ,,Breken met het verleden houdt ook in dat we sociale en ecologische factoren mee gaan wegen. Juist bij de Lissabon-doelen is het belangrijk dat we resultaten meten en vergelijken. Naast het BBP hebben we hiervoor ook hoogtemeters nodig die aangeven hoe ver we af zijn van een duurzame en solidaire economie. De Verklaring van Tilburg, het Appél van Antwerpen en het recent aan ons aangeboden Momentum Manifesto doen concrete voorstellen voor het breder meten van de gezondheid van de economie. Ook de Europese Commissie heeft inmiddels de bruikbaarheid van het BBP als goede graadmeter ter discussie gesteld.

Economische, sociale en duurzame doelstellingen kunnen elkaar versterken, zo stellen de SER en het kabinet. De ChristenUnie merkt hierbij wel op dat het beeld er niet altijd zo rooskleurig uit ziet, maar soms asgrauw. Het halen van klimaatdoelstellingen staat bijvoorbeeld onder druk door toekomstige lage prijzen in het emissiehandelssysteem en er dreigt overcapaciteit van grijze stroom die de energietransitie naar duurzaam in de weg zal staan.