Elke stem telt. Zorg voor een hoge opkomst!

Source: M. (Thijs) Berman i, published on Sunday, December 14 2008.

De PvdA kiest een lijsttrekker en er is wel degelijk verschil tussen de vier kandidaten. Ondanks alle overeenkomsten zijn we allemaal enthousiaste partijleden en zijn de verschillen duidelijk naar buiten gekomen in de campagne. Wie niet bij de debatten kon zijn moet nu afgaan op de teksten en de filmpjes op internet.

Ik ben trots op de campagne die achter ons ligt. Het kostte me in vier weken 13.000 autokilometers, van Terneuzen tot Groningen en alles daartussen. We voerden een open debat, soms hard maar altijd vriendschappelijk. We zijn er om de partij vooruit te helpen. Niet om elkaar stuk

Wat is de politieke keuze?

Ik kies voor een Europa dat vertrouwen terugwint bij zijn eigen mensen door te investeren in werk, in veiligheid en in de wereld. Dat kunnen sociaaldemocraten beter dan wie dan ook. Wij weten het evenwicht te vinden tussen markt en overheid, tussen nationale en Brusselse besluiten. Dat betekent soms meer regels, zoals in de financiële sector. Soms minder regels, want we willen juist maatwerk en meer flexibiliteit voor elke lidstaat. Als onze eigen wetten werken, hoeft er echt geen nieuwe regel bij. Europa moet leren luisteren.

Koester de verschillen. Die tekst staat in het gemeentehuis van Almere, maar hij past naadloos op Europa. Geen discriminatie, maar ook geen gelijkschakeling.

Ik kies voor een Europa dat samenwerkt om de grote uitdagingen aan te gaan: de economische crisis, klimaat en milieu, energie, vrede en veiligheid, opkomen voor arme landen. Dat is wat het ontwerpprogramma van Jan Pronk ons zegt.

De PvdA kan hier een zelfbewuste en sterke campagne mee voeren.

Ik kies daarvoor. Met alle inzet en ervaring, met alle overtuiging die ik in me heb. Daarom vraag ik uw steun.