Monitor nieuw drugsgebruik

Source: L.Th. (Lea) Bouwmeester i, published on Thursday, November 5 2009.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lea Bouwmeester

De PvdA wil dat gebruik van nieuwe soorten drugs, zoals GHB en de tripknol, wordt gemonitord en op basis hiervan een risicoanalyse wordt gemaakt. Als we de juiste informatie tijdig hebben, kan zo nodig preventie en behandeling snel worden toegepast. Hiermee wordt voorkomen dat we te laat hulp bieden of juist iets verbieden op basis van onvolledige of onjuiste informatie. Zoals bij de paddo het geval was.

Doordat nieuwe trends niet tijdig in beeld zijn wordt momenteel veel te laat gestart met preventie om problematisch gebruik en verslaving van genotsmiddelen te voorkomen. Dit geldt eveneens voor de behandeling als er sprake is van verslaving.

Gebruik van drugs en nieuwe drugs wordt nu wel gemeten, maar de cijfers worden pas laat na het ontstaan van de trend gepubliceerd en preventie en zorg kan daardoor pas te laat worden ingezet. We kunnen dus problemen met drugs voorkomen door actiever te monitoren, de trends op risico te analyseren en zo nodig actie ondernemen.

De discussie over drugs is vaak een discussie over, voor of tegen, terwijl de werkelijke discussie is: hoe kunnen we kwetsbare mensen beschermen, waarbij er onderscheid gemaakt moet worden tussen gebruik enerzijds en misbruik en verslaving anderzijds. Niet iedereen die gebruikt is namelijk verslaafd en ook niet alle drugs zijn automatisch dodelijk na gebruik.

Dit is de kans van de Minister om te laten zien dat hij zich echt zorgen maakt over de gezondheid en niet alleen maar drugsverboden instelt. Hij kan nu doorpakken en investeren in effectieve preventie.

Naast monitoring ontbreekt het namelijk ook aan effectieve preventie en voorlichting. Momenteel wordt het effect van preventieprogramma’s onvoldoende gemeten. Gevolg: men doet aan ‘feel good prevention’ we doen wat, of het helpt geen idee.

Kortom: vandaag roept de PvdA de minister op om nieuwe drugstrends te monitoren, deze trends op risico te analyseren en zo nodig preventie en zorg hierop af te stemmen. Dan laat de Minister zien niet alleen geïnteresseerd te zijn in verbieden, maar ook problemen voorkomen en waar nodig tijdig behandelen