Trucje van Dell: Drie keer steun voor een Europese verhuizing

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, November 25 2009.

Woendagavond sprak ik in de plenaire zaal over het Europese Globalisation Adjustment Fund, dat is een fonds dat werknemers kan helpen als ze slachtoffer worden van globalisering. Recent heeft Ierland een aanvraag gedaan uit het fonds voor de werklozen die het bedrijf Dell achterlaat bij sluiting van haar Ierse vestiging. Maar er is iets geks aan de hand met deze aanvraag. Er blijkt namelijk dat Dell z'n fabriek verplaatst naar Polen.

Dat een bedrijf zoals Dell een vestiging in het ene land sluit en er eentje opent in een ander land is in principe een normale marktwerking. Maar de verschillende vormen van overheidssteun die hierbij zijn komen kijken veranderen de zaak. Dell heeft zich namelijk een aantal jaar geleden in Ierland gevestigd met staatssteun, want Ierland wilde graag de werkgelegenheid die Dell kon bieden. Maar nu blijkt dat ook Polen staatssteun geeft aan Dell voor de werkgelegenheid. En ondertussen wordt voor de Ierse werklozen die Dell achterlaat niet een sociaal plan vanuit het bedrijf betaald, maar wordt een beroep gedaan op het Europese Globalisation Adjustment Fund.

Dit legt een serieus gebrek aan samenhang tussen industrieel beleid en werkgelegenheidsbeleid bloot. Want hoeveel werkgelegenheid is er nou helemaal gecreeerd met al het overheidsgeld dat én Ierland, én Polen, én de EU in dit geval hebben gepompt?

Het is dus nu zaak voor de Europese Commissie én de lidstaten om ervoor te zorgen dat hun beleid wel overeenstemt, zodat de middelen die we besteden aan werkgelegenheid inderdaad werkgelegenheid opleveren. En dat de middelen die we uitgeven aan het helpen van mensen die werkloos zijn geworden inderdaad als vangnet gebruikt worden in plaats van als vervanging van een goed sociaal plan.

Je kunt mijn speech hieronder terugkijken (met Quicktime).