Vragen over healings ter 'genezing' van HIV en homoseksualiteit - Main contents
In dagblad Trouw verscheen op 14 juli een artikel over vermeende 'healings' die geestelijk verzorgers vanuit de Pinkstergemeente in ziekenhuizen en bij Defensie zouden verzorgen. Mensen zouden bij deze bijeenkomsten 'genezen' kunnen worden van HIV en homoseksualiteit. Onacceptabel natuurlijk. Daarom stelde ik samen met collega Arib Kamervragen aan de verantwoordelijke bewindspersonen (VWS en Defensie). Lees de vragen en het artikel hier onder.
Vragen van de leden Arib en Eijsink (beiden PvdA) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister van Defensie over de druk die leden van de Pinkstergemeente binnen diverse instellingen uitoefenen om mensen via healings te ‘genezen van HIV en homoseksualiteit’
-
1.Bent U op de hoogte van het bericht dat leden van de Pinkstergemeente in diverse instellingen, en ook binnen Defensie, druk uitoefenen om via healings te “genezen”van HIV en homoseksualiteit?*
-
2.Wat is uw mening over het feit dat cliënten in een jeugdinrichting of in een medisch centrum op deze wijze benaderd worden? Welke mogelijkheden hebt U op dit moment om dit tegen te gaan? Welke mogelijkheden zijn er om dit tegen te gaan?
-
3.Klopt het dat Pinkstergeestelijken die voor het Ministerie van Defensie werken aan handoplegging doen om militairen van hun homoseksualiteit af te helpen? Bent u met ons van mening dat het niet acceptabel is dat mensen in dienst van de overheid op deze wijze benaderd worden? Welke maatregelen gaat u nemen om ervoor te zorgen dat dit binnen Defensie absoluut niet meer gebeurt? Hoeveel geestelijken in dienst van Defensie zijn lid van de Pinkstergemeente en hoeveel van hen maken zich hier aan schuldig? Als niet duidelijk is in hoeveel gevallen hiervan sprake is, op welke wijze kunt en gaat U er voor zorgen dat dit wel duidelijk wordt, dit binnen Defensie bespreekbaar wordt en wordt voorkomen?
-
4.Bent u van mening dat er nog steeds geen “redelijk vermoeden’ ( in de zin van artikel 27 van het wetboek van Strafvordering) bestaat dat de in artikel 96 Wet BIG gestelde norm wordt overtreden in de beschreven gevallen? Zo ja, waarom?
-
5.Wanneer wordt het resultaat van het onderzoek van de IGZ verwacht? Wat wordt precies onderzocht door de IGZ? Denkt u dat een bronnenonderzoek cq bureauonderzoek voldoende is om dergelijke praktijken op te sporen en op basis daarvan maatregelen te kunnen nemen om deze praktijken voortaan te voorkomen? Bent U bereid dit onderzoek uit te breiden naar jeugdinrichtingen, medische instellingen en Defensie? Op welke wijze kunt U garanderen dat een volledig beeld ontstaat over de wijze waarop en de mate waarin kwetsbare mensen onder druk gezet worden om via healings te “genezen”van HIV of homoseksualiteit?
-
6.Waar kunnen mensen die op deze wijze zijn benaderd door leden van de Pinkstergemeente of andere religieuze groeperingen terecht? Is er een mogelijkheid klachten in te dienen?
-
7.Bent u met ons van mening dat het feit dat kwetsbare mensen onder druk gezet worden om via healings te “genezen” van HIV of homoseksualiteit voldoende aanleiding is om artikel 96 Wet BIG toe te passen omdat sprake is van het verrichten van handelingen op het gebied van de individuele gezondheidszorg, waarbij buiten noodzaak een aanmerkelijke kans op schade aan de gezondheid wordt veroorzaakt? Zo nee waarom niet? Bent u met ons van mening dat wanneer artikel 96 Wet BIG onvoldoende grond biedt om deze praktijken te verbieden en strafbaar te stellen, artikel 96 Wet BIG aangepast dient te worden en er een bevelsmogelijkheid jegens alternatieve behandelaren ingevoerd dient te worden? Zo nee waarom niet?
Artikel Trouw:
Pogingen om homo’s te genezen
Pinkstergelovigen propageren hun ’healings’ ook op de werkvloer
In een Amsterdams ziekenhuis, een Gelderse jeugdzorginstelling en bij de krijgsmacht kregen homo’s gebedsgenezing aangeboden.
Homoseksuelen die het aanbod krijgen om via gebed van hun geaardheid te ’genezen’, moeten daarover hun beklag kunnen doen bij een meldpunt. Daarvoor pleit Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA). Arib reageert daarmee op drie zaken waarover Trouw vandaag bericht: in een Amsterdams ziekenhuis, een Overijsselse jeugdzorginstelling en bij de krijgsmacht kregen homo’s gebedsgenezing aangeboden.
De hiv-positieve Surinaams-Nederlandse homoactivist Mikel Haman trof in het Amsterdamse VU medisch centrum een laborante die hem wees op de ongekende mogelijkheden die haar geloof hem bood: met een bezoek aan haar pinkstergemeente zou Haman verlost kunnen worden van zijn dagelijkse dosis medicijnen. Ook zou hij in de kerk afgeholpen kunnen worden van zijn zondige geaardheid.
In de justitiële jeugdinstelling Harreveld overtuigde een groepsleidster een van haar pupillen ervan dat hij ’besmeurd met modder’ was en ’een grote wasbeurt’ nodig had, vanwege zijn homoseksualiteit. Hij kon zich schoonwassen door zich te laten dopen. Khadija Arib noemt dergelijke ’adviezen’ onverantwoord. „In zorginstellingen worden op deze manier kwetsbare mensen misleid.”
Ruim een jaar geleden moest minister Klink van volksgezondheid Kamervragen beantwoorden toen bleek dat in sommige pinkstergemeenten voor de genezing van homoseksualiteit werd gebeden. Dat zou tegelijkertijd een remedie voor hiv en aids zijn. Dergelijke ’healings’ blijven niet beperkt tot de kerkzaaltjes, blijkt nu: ook in hun werk als laborant, jeugdzorgmedewerker of geestelijk verzorger leggen pinkstergelovigen soms een vurige geloofsijver aan de dag.
Dat leidt ertoe dat bij Defensie ’homohealing’ plaatsvindt. Een geestelijk verzorger legt homoseksuele militairen de hand op, om ze ’in naam van Jezus Christus’ te genezen. Arib wil opheldering van de betrokken ministers. „Dit schaadt de geloofwaardigheid van de overheid.”
Pinkstergelovigen die zeggen dat hiv, aids én homoseksualiteit met gebed te genezen zijn, beperken hun ’healings’ niet tot de zaaltjes van hun kerken. In een ziekenhuis, een jeugdinrichting en bij de krijgsmacht kregen homo’s gebedsgenezing aangeboden. „Jezus zal je redden.”
Het is een gangbare gedachte in sommige pinkstergroeperingen: homoseksualiteit is een aandoening waarvan je genezen kunt. Gebed is daarvoor de remedie, net als voor hiv en aids. In pinksterkerkdiensten worden hiv- en homohealings gehouden, bleek vorig jaar in Trouw. Minister Klink (volksgezondheid) laat daar inmiddels onderzoek naar doen. Dat dergelijke activiteiten ook voorkomen buiten die kerken, of daar worden gepropageerd, blijkt uit drie casus die Trouw onderzocht. Ze spelen zich af in een instelling voor intensieve jeugdzorg in Harreveld, in het VU medisch centrum in Amsterdam en bij de krijgsmacht.
In jeugdinstelling Harreveld probeerde een pedagogisch medewerkster een jongen bij de pinkstergemeente te krijgen én hem van zijn homoseksuele geaardheid af te helpen. In het VU medisch centrum vroeg een ’priklaborante’ een hiv-positieve patiënt mee te komen naar haar gemeente waar hij door Jezus van zijn infectie én zijn geaardheid af kon komen. En bij Defensie doet een pinkstervoorganger aan handoplegging om militairen te ’genezen’ van hun seksuele oriëntatie.
Harreveld en VUmc hebben de betrokken werkneemsters te verstaan gegeven dat hun handelen onverantwoord was. Ontslagen zijn ze niet. Defensie wijst op de eigen verantwoordelijkheid van de ’zendende instantie’ van de geestelijk verzorger.
Tweede Kamerlid Khadija Arib (PvdA) reageert geschrokken. „Dit is onverantwoord. In zorginstellingen worden kwetsbare mensen misleid.”
Arib weet dat veel pinkstergelovigen grote waarde hechten aan gebedsgenezing (ook van hiv en homoseksualiteit) en soms vurige bekeringsijver hebben. „Dat is geen reden om ze in bepaalde functies te weigeren. Maar als je zo’n negatief beeld van homo’s hebt, moet je die opvatting voor je houden. Wat gebeurt er met een jongen die voelt dat hij op jongens valt? Die krijgt een schuldgevoel aangepraat.”
Dat bij Defensie homogenezing plaatsvindt, noemt ze ’kwalijk en heel tegenstrijdig’. „Defensie werkt al jaren aan acceptatie van homoseksuelen, dan kun je geen mensen aan het werk hebben die homoseksualiteit zien als een ziekte waar je van moet genezen. Dit schaadt de geloofwaardigheid van de overheid.”
Arib vindt dat de instellingen ’goed hebben ingegrepen. „Maar Defensie mag zich niet verschuilen achter de scheiding tussen kerk en staat. Geestelijk verzorgers zijn in dienst van het ministerie. Misschien blijkt er wel niets aan de hand te zijn, maar de minister moet dit laten uitzoeken. Ik ga minister van Middelkoop om opheldering vragen.”