Verslag werkbezoeken aan Commando Landstrijdkrachten - dag 2 - Main contents
Net als op 8 juli bezocht ik op 9 juli met mijn medewerker het Commando Landstrijdkrachten. Dit keer reisden we af naar Eindhoven, om er 's ochtends het Regionaal Opleidingcentrum (ROC) te bezoeken waar dit jaar voor het eerst een opleiding Vrede en Veiligheid wordt aangeboden. 's Middags bezochten we het Opleidings en Trainingsinstituut (OST) 'Rijden'. Lees het verslag (incl. foto's) hier onder.
9 juli: ROC en het Opleiding en Training Centrum (OTC) ‘Rijden’ te Eindhoven
De tweede dag van ons werkbezoek aan de Koninklijke Landmacht stond in het teken van Opleiding en Training. Scholing maakt, of het nu gaat om het opleiden van nieuw of bestaand militair personeel, een groot onderdeel uit van het Defensiebedrijf.
Brigade-generaal Vleugels, onze gastheer voor deze dag, had ons uitgenodigd op het Regionaal Opleidingen Centrum (ROC) in Eindhoven. Dit ROC is één van de zeven ROC’s waar dit jaar voor het eerst de opleiding Vrede en Veiligheid wordt aangeboden. Deze opleiding is erop gericht jongeren met een interesse in Defensie al in een vroeg stadium kennis te laten maken met het militaire vak, en hen tegelijkertijd benodigde basiskennis bij te brengen die ook hier buiten van pas komt.
We werden ’s ochtends ontvangen door directeur Rops en Dhr. Speet, beiden van het ROC Eindhoven. Dhr. Speet hield een presentatie over de nieuwe samenwerking tussen het ROC en Defensie. Wanneer een leerling deze opleiding wil gaan volgen, wordt deze door beide partijen voorgelicht over de opleiding. Hierna volgt een screening bij Defensie en een intake bij het ROC. Zo komt de leerling al vanaf het eerste moment van de opleiding in aanraking met de potentiële nieuwe werkgever. Onderwijs in de vakken die raken aan de militaire kant van de opleiding krijgen zij van hiertoe gekwalificeerde medewerkers van Defensie. Onderwijs in algemeen vormende vakken als taal en wiskunde van personeel van het ROC. Zo worden de leerlingen op schoolse en ontspannen wijze geïntroduceerd bij Defensie. Uiteraard komt er ook veel fysieke opleiding aan de orde. Zaken die uitsluitend bestemd zijn voor militairen in opleiding, zoals het omgaan met wapens, vormen uiteraard geen deel van het lespakket.
De opleidingen aan het ROC zijn in mijn ogen een mooi voorbeeld van innovatieve werving voor Defensie en praktijkgerichte scholing van jongeren met interesse in de veiligheidssector. Er wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van deze jongeren, ook wanneer zij er in de loop van hun opleiding achterkomen dat ze misschien toch ergens anders aan de slag willen dan bij Defensie. De algemene onderdelen van de opleiding zijn immers ook elders in de maatschappij zeer bruikbaar.
Naast de kansen die de leerlingen van de opleiding Vrede en Veiligheid geboden worden, vormen dit soort initiatieven van Defensie ook onderdeel van een breder beleid: het loopbaanlint. Centraal in deze benadering staat dat het voorheen gesloten defensie-loopbaantraject (personeelsleden gingen in dienst bij één krijgsmachtonderdeel en bleven daar de rest van hun werkzame leven) wordt opengebroken. Defensie wil haar personeel op verschillende wijzen stimuleren om zich, binnen én buiten het defensieapparaat, te blijven ontwikkelen. Voor de personeelsleden leidt dit ertoe dat Defensie een aantrekkelijke werkgever is en blijft, voor Defensie levert het breed georiënteerde en gekwalificeerde mensen op. Een win-win situatie dus.
Verantwoordelijk voor de implementatie van het 'loopbaanlint-beleid' is op dit moment Kolonel Ten Anscher, wiens enthousiaste presentatie ervoor heeft gezorgd dat ik de verdere uitrol van dit beleid met veel interesse zal blijven volgen.
Na een lunch met een aantal militairen werkzaam als opleiders op het ROC, waar in een ontspannen sfeer verder kon worden doorgepraat over het succes van de opleiding tot nu toe, was het tijd voor een bezoek aan het Opleiding en Traingcentrum (OTC) Rijden.
Bij het OTC Rijden worden alle rijopleidingen voor heel het defensiebedrijf verzorgd. Een bezoeker zal dus niet verbaasd hoeven zijn wanneer hij/zij een Bushmaster, vrachtwagen én marechausseebus op hetzelfde terrein oefeningen ziet doen.
Bij het OTC Rijden leek het onze gastheer, Kolonel Van Vliet, een goed idee om ons, onervaren bestuurders van defensievoertuigen, te laten rijden in een aantal van de voertuigen die er gestationeerd zijn. Daarnaast bezochten wij ook het centrum waar leerlingen bij het OTC kunnen trainen voor hun theorie-examens en spraken we onderweg een aantal medewerkers van het OTC. De middag werd er dus één van interessante gesprekken, al rijdend in diverse voertuigen of zelfs gedurende een in scène gezette politieachtervolging!
Ook de tweede dag van het werkbezoek was waardevol, inspirerend, leerzaam en nuttig. Langs deze weg wil ik dan ook iedereen die eraan bijgedragen heeft, ook namens mijn medewerker, van harte bedanken!