Verslag werkbezoeken aan Commando Landstrijdkrachten - dag 1 - Main contents
Het Kamerreces leent zich uitstekend voor het afleggen van werkbezoeken. Het woord voeren in de Tweede Kamer over Defensiegerelateerde onderwerpen kan in mijn ogen niet wanneer je geen ‘beeld en geluid’ hebt bij het omvangrijke en diverse defensiebedrijf. Daarom legde ik op 8 en 9 juli jl. samen met mijn medewerker twee werkbezoeken af bij het Commando Landstrijdkrachten. Lees een verslag (incl. foto’s) van deze bezoeken hier onder.
8 juli: Het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) te Ermelo en ‘t Harde
Dwight Eisenhouwer, de latere president van de VS, zei als generaal ooit:
“het is niet moeilijk aan te tonen dat veldslagen, campagnes, zelfs hele oorlogen, worden gewonnen of verloren door logistieke organisatie”
Genoeg reden om een bezoek te brengen aan het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL), hét commando dat de logistieke spil is voor alle taken van de Koninklijke Landmacht, gelegen te Ermelo.
We waren deze dag te gast bij Brigade-generaal van den Hoek en Plv. Commandant OOCL, Kolonel Keijsers. Het ochtendprogramma bestond uit diverse presentaties over de zeer diverse werkzaamheden van het Commando. Het commando, waar maarliefst +/- 6500 mensen werkzaam zijn, is verdeeld over heel Nederland. Al deze mensen samen zorgen ervoor dat Nederlandse militairen, in Nederland, tijdens oefeningen of op missie in het buitenland, altijd gereed zijn om ingezet te worden. Wat hier allemaal bij komt kijken, werd ons in heldere presentaties van de verschillende onderdelen van het commando duidelijk. Van beheersing van gevechtssteun en logistieke disciplines, via ondersteuning van training en opleidingen tot de instandhouding van materieel en logistieke beheersing: het OOCL is in de gehele keten overal bij betrokken. Of, in de woorden van Kolonel Keijsers: ‘we zijn er altijd van’! Er werd ook veelvuldig gesproken over de gevolgen van de personeelstekorten bij Defensie, die ook bij dit Commando spelen. Het voornaamste pijnpunt ligt bij de specialisten die het Commando nodig heeft voor het uitvoeren van haar taak. Deze taak kan nog worden uitgevoerd met de huidige bezetting, maar de veelvuldige uitzendingen eisen wel hun tol onder het personeel. Met name personeel in de leeftijdsklasse tussen 30 en 40 jaar wordt geconfronteerd met de moeilijke balans tussen werk- en gezinsleven.
Hierna was het tijd voor een nadere focus op één van de onderdelen van het OOCL, het Geneeskundig bataljon van Luitenant Kolonel Sinnige en de Herstel compagnie van Luitenant Kolonel Van Broekhoven. Tijdens presentaties en de werklunch, waarbij we de gelegenheid kregen om onder het genot van een goedverzorgde maaltijd van gedachten te wisselen met personeelsleden van beide onderdelen, werden we geïnformeerd over de taken en werkzaamheden van deze onderdelen. Inspirerend was het enthousiasme waarmee iedereen, van hoog tot laag, kon vertellen over hun werk. Ondanks de uitdagingen van de lage personeelsbezetting die ook in deze onderdelen hun tol eist, bleven mensen onverminderd hart hebben voor hun werk.
Het wapen- en munitiebeheer bij Defensie komt in de Tweede Kamer regelmatig aan de orde. De Algemene Rekenkamer heeft al een aantal keer geconcludeerd dat dit onvoldoende is en de hoop is nu gevestigd op een nieuw automatiseringssysteem (‘SPEER’). Reden genoeg om eens meer te weten te komen over de logistieke kant van het munitiebeheer. We bezochten daarom, na onze gastheren en -vrouw in Ermelo gedag te hebben gezegd, een Munitiecomplex in ’t Harde. Hier maakten we kennis met de medewerkers van het complex, die ons meer vertelden over de gehele logistieke procedure die dagelijks gevolgd wordt bij het uitgeven van munitie. Deze mensen hebben door de jaren heen moeten leren werken met keer op keer nieuwe beheerssystemen en zijn daarom, logischerwijs, ietwat huiverig voor wéér een nieuw systeem. Ik vertrouw er dan ook op dat Defensie goede begeleiding biedt bij de invoer van SPEER. Het belang van een goedwerkend ICT-systeem mag natuurlijk niet worden onderschat, maar het is ook altijd goed er bij stil te staan wat dit voor de organisatie en haar personeel betekent.
Als afsluiting van deze dag volgde een laatste presentatie, ditmaal door Luitenant Kolonel Ganzevles, hoofd van de ‘Sectie G8’ van het OOCL. Dhr. Ganzevles is aangesteld als coördinator van het project ‘Beter Verbeteren’, in het leven geroepen naar aanleiding van het aangekondigde bezwaaronderzoek van de Algemene Rekenkamer (ARK) naar een aantal onvolkomenheden op beheersgebied bij Defensie. Ondanks het gegeven dat de ARK heeft aangekondigd dat het dit jaar geen officieel ‘bezwaar’ zal maken, blijft de ARK de voortgang in het verbeterproces nauwlettend volgen. Dit betekent dus ook dat het risico van het officieel bezwaar nog niet is afgewend. Vertrouwenwekkend was te horen dat de Luitenant Kolonel alles in het werk stelt het ingeslagen pad niet meer te verlaten. De hele organisatie is van onder tot boven doordrongen van de noodzaak om werk te maken van beter beheer, en dat is een eerste, maar zeker essentiële stap naar langdurige verbetering.
Al met al was het een ontzettend leerzame, interessante dag. Ik dank bij deze iedereen die heeft bijgedragen aan de organisatie van dit bezoek van harte!