Zoveel jongeren die duurzaamheid en innovatie in een adem noemen. Top! - Main contents
Dit weekend naar Michael Moore’s film Capitalism, a love story geweest. Een aardige film waarin de filmmaker op de hem bekende wijze uitzoekt waar al die verdampte miljarden toch zijn gebleven. Wie heeft schuld aan de crisis? Moore zoekt het op Wall Street, bij de grote banken.
Duidelijk werd gemaakt dat Amerikaanse banken in hun zucht naar winstmaximalisatie onaanvaardbare risico’s hebben genomen bij het verstrekken van kredieten. Maar in het donker van de bioscoop kon ik toch niet de gedachte onderdrukken dat de consumenten ook wel wat voorzichtiger hadden mogen zijn. In de VS, waar de film zich afspeelt, hebben huizenbezitters de afgelopen decennia aardig op de pof geleefd. Nu kunnen we banken wel beschuldigen van het verkopen van ondeugdelijke financiële producten, maar dachten al die Amerikaanse gezinnen dat ze tot in lengte van dagen auto’s, koelkasten en vakanties konden blijven kopen met hun creditcards? Je hoeft toch geen afgestudeerd econoom te zijn om te weten dat je geleend geld eens moet terugbetalen. Met rente. Ons past bescheidenheid, wil ik maar zeggen.
Samenleving en Bedrijf organiseerde 24 november de tweede Future Leaders Event. Leiders van de toekomst dus. Tweehonderd leidinggevenden van morgen (aangewezen door hun werkgevers als zodanig) bedachten gezamenlijk hoe duurzaamheid geïntegreerd kan worden in de dagelijkse bedrijfsvoering. Opvallend: geen vrijblijvendheid meer, maar verplichte labels, duurzame dienstplicht voor jongeren en C02-uitstoot afdrukken op kassabonnen.
Dat getuigt van durf en geeft veel hoop voor de dagen van morgen. Het FD tekent vandaag enkele aangedragen ideeën op. Er staan goede dingen in. Zoveel jongeren die duurzaamheid en innovatie in een adem noemen. En dan ook zelf nog met goede, praktisch uitvoerbare ideeën komen. Top!
Read more ...