De wereld stond stil

Source: W.G.J.M. (Wim) van de Camp i, published on Friday, November 27 2009.

Heel vaak zien we op televisie een heel mediacircus als er in Nederland iets ergs gebeurt. Je kijkt ernaar en denkt: “ach arme mensen”. Vervolgens ga je weer verder waar je mee bezig was. Dan gebeurt er op Urk iets waarvan je het nooit verwacht.

Het begint met een gewapende overval op juwelier Kaptijn. Verschrikkelijk voor de familie Kaptijn en hun personeel. Je staat ineens heel anders in de winkel. Bij elke klant die binnenkomt slaat je hart een keer over. Hoe lang dit duurt? Niemand die het weet. We wensen jullie veel sterkte toe.

Dan gebeurt er iets wat alleen ver van ons bed gebeurt. Er wordt gemeld dat er een dode persoon in het bos gevonden is. Als dan later blijkt dat het om de 14 jarige Dirk Post gaat en dat de mogelijke dader(s) in dezelfde leeftijdgroep zit(ten) dan staat inderdaad de wereld stil rondom Urk.

Dan de begrafenis en de (nooit op Urk verwachte) stille tocht.

Alle kranten, radio en televisie duiken er op en ik denk dat heel veel mensen een microfoon onder de neus gekregen hebben.

Maar zoals zo vaak is er vandaag weer een andere crisis en gaat het media circus verder.

Allereerst wil ik de families Koster, van de Berg en Post heel veel sterkte wensen met hun verlies. Ook de mensen die er als vrienden dicht omheen staan maar vaak niet worden genoemd.

De stille tocht voor Dirk was niet alleen een signaal naar de rest van Nederland tegen geweld, het was ook Urk dat laat zien dat je hier niet alleen staat. Laten we dit ook in daden omzetten. De families hebben de komende tijd heel veel steun nodig. Laten we er voor hen zijn.

En Urk? Hoe moet Urk verder?

Hoe gaan we met elkaar om?

Hoe gaan we met onze kinderen om?

Hoe gaan wij met God om?

Allemaal vragen waar ik nu geen antwoord op heb, maar waar ik de komende tijd veel over zal nadenken en ik hoop u ook.

Klaas Brouwer