Prinsjesdag in 's-Gravenzande

Source: W.G.J.M. (Wim) van de Camp i, published on Friday, September 25 2009.

Het Lierse huis-aan-huisblad de Bazuin biedt al jaren de gelegenheid aan de Lierse politici hun zegje te doen door middel van de colum Raad en Daad. Deze week weer een bijdrage van CDA fractielid Theo Spanbroek. meer...

Prinsjesdag in ’s-Gravenzande

Op dinsdag 15 september was het Prinsjesdag in Den Haag. De plannen voor de komende jaren werden gepresenteerd. Op maandagochtend 21 september werden de plannen voor Westland bekend gemaakt in het gemeentehuis van ’s-Gravenzande. Hier geen koetsjes en hoedjes, maar wel een verhaal dat, evenals in Den Haag, in het teken stond van de economische crisis. Na een moeilijke start in 2004 heeft de gemeente Westland gelukkig wat vet op het bot gekregen. Wethouder Theo Duijvestijn kon daarom een sluitende begroting presenteren voor de komende jaren. De tarieven voor riool en afvalstoffen blijven gelijk in 2010 en de onroerend zaak belasting (ozb) zal slechts verhoogd worden met het inflatiecijfer. Omdat op de woningen nog een correctie van vorig jaar plaatsvindt zullen woningeigenaren hetzelfde betalen als in 2009. Een groot gedeelte van het geld dat de gemeente nodig heeft komt van de overheid. Dit zal de komende jaren flink minder worden. Ook hier is rekening mee gehouden. De economische crisis zorgt ervoor dat een aantal uitgaven nog eens tegen het licht wordt gehouden. Toch is er nog ruimte voor nieuwe investeringen. Zo zal bedrijventerrein Leehove beter ontsloten worden. In Monster en Wateringen zal extra geld in het jongerenwerk worden gestoken. Als dat geld besteed wordt aan jongeren die iets willen is dat prima, maar geld steken in jongeren die alles lopen te verzieken is zonde. Hier ligt geen taak meer voor gemeente en jeugdwerk, maar voor politie en justitie. De voetbalverenigingen in Westland groeien als kool. Dit geeft problemen voor de bespeelbaarheid van de velden. Daarom wordt in een aantal plaatsen versneld kunstgras aangelegd. De gemeente hoopt door de velden tegelijk aan te besteden een flink voordeel te behalen. Voetbalvereniging Lyra heeft vanuit de Lierse periode al de beschikking over twee prima kunstgrasvelden. Bij vv Lyra bestond al jaren de wens om een nieuwe accommodatie te bouwen. CDA Westland is hier altijd een groot voorstander van geweest, maar niet tegen elke prijs. Gelukkig is er nu een doorbraak in zicht. Als de ledenvergadering van Lyra en de gemeenteraad instemmen met de plannen kan hopelijk volgende jaar de eerste paal de grond in. Tijdens de presentatie van de Begroting werd stil gestaan bij de gezinnen die getroffen worden door economische crisis. Zowel voor mensen die hun baan kwijt raken als voor ondernemers die met hun bedrijf in zwaar weer komen zal de gemeente alles doen wat binnen de mogelijkheden ligt om tegemoet te komen.

De Watertuinen van Maasdijk Vorige week werd aan de gemeenteraad het nieuwe woningbouwplan voor Maasdijk gepresenteerd , met op de publieke tribune natuurlijk veel Maasdijkers. In het plangebied, dat loopt van “het onderpad” tot aan de Lange Kruisweg, zullen 150 woningen komen. Een forse uitbreiding van het dorp. Voor een goede aansluiting met de bestaande bebouwing wordt gekozen voor de kenmerkende stijl van het dorp: rode steen en schuine daken. Overal in het land worden bouwprojecten afgeblazen, maar voor dit plan zijn al veel aanmeldingen binnengekomen, vooral van (ex) Maasdijkers, die toch het liefst in hun eigen dorp wonen. Zoals de naam van de wijk al aangeeft zal er veel water door de wijk stromen, onder meer voor de toevoer naar de waterberging aan de Lange Kruisweg.

Theo Spanbroek Raadslid CDA fractie www.cdawestland.nl theo.spanbroek@kabelfoon.nl