CO2-opslag: de feiten voorbij - Main contents
"De huidige trends in het gebruik van fossiele brandstoffen en in inefficiënt landgebruik zullen op mondiale schaal tot grootschalige milieuproblemen leiden op het gebied van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Opties om deze uitdaging tegemoet te treden, zijn zowel technisch als economisch haalbaar. Daarbij is het van cruciaal belang om institutionele en beleidsmatige randvoorwaarden neer te zetten voor een meer duurzame economie."
Zo luidt de samenvatting van het rapport van het Planbureau Leefomgeving (PBL), Growing within Limits (pbl.nl) (lees ook de kabinetsreactie hierop (doc, 81 KB)).
Feiten, onderzoek, rapporten. Als overheid laten we heel wat zaken onderzoeken. Dat moet, alvorens we kunnen handelen. Het is belangrijk ons goed voor te laten lichten zodat mijn collega’s en ik op onze beurt inwoners degelijke informatie kunnen geven.
En daar wil het wel eens misgaan, zo ondervond ik gisteravond in Barendrecht (nos.nl). Ik kan prima tegen emotionele reacties van bewoners - begrijp deze ook, maar ik ben geschrokken van het grote wantrouwen. Niets wordt nog geloofd. Ik kan naar 10 onafhankelijke rapporten verwijzen, de bewoners weten het zeker: het CCS-project is onveilig en de overheid deugt niet. We zijn de feiten voorbij, het wantrouwen regeert.
Achteraf had ik graag gewild dat de Barendrechters aanwezig waren tijdens mijn besprekingen met TNO en de Milieudienst Rijnmond. Dan hadden ze kunnen zien hoe ik beide onderzoeksinstellingen heb ondervraagd en hun informatie niet voor zoetekoek heb aangenomen. Helaas. Ik kon gisteravond praten wat ik wilde, mensen vertrouwen het niet.
Read more ...