Liberale markt heeft sterke overheid nodig - Main contents
Ik ben gisteren met de afvalverwerkingindustrie overeengekomen dat er geen nieuwe afvalverbrandingsovens meer bijkomen tot 1 januari 2020. Een goede zaak voor de sector én voor het milieu!
De afspraken zijn gemaakt omdat Nederland te veel capaciteit heeft om afval te verbranden onder andere door de economische crisis. Een prima afspraak (vrom.nl). Het laat zien dat een geliberaliseerde markt wel een sterke overheid nodig heeft om goed te functioneren als het gaat om milieu.
Goed nieuws uit IJmuiden: staalfabriek Corus (eigendom van het Indiase Tata Steel) maakte vorige week wereldkundig (corus.nl) in 2010 een proef te starten met een nieuwe oventechnologie. De zogeheten cycloontechniek kent minder stappen in de staalproductie en halveert daardoor de C02-uitstoot. Corus bestuurslid Marjan Oudeman liet weten dat de belangrijkste doelstelling het verminderen van de C02-uitstoot is.
Een onderzoeksdirecteur van Tata Steel is in IJmuiden geweest om kennis te nemen van de plannen. Voor India en China is de nieuwe wijze van productie zeer interessant omdat ze heel veel staal produceren. Daar valt veel winst te behalen met C02-uitstootvermindering.
Door de nieuwe productiemethode (het project heet Hisarna, Keltisch voor ijzer) vermindert de fabriek de C02-uitstoot met 20 procent. Wanneer dit met C02-opslag en opvang (CCS) wordt gecombineerd, loopt dit op tot 50 procent.
Economische Zaken liet afgelopen vrijdag weten het 20 miljoen euro kostende project van Corus met 5 miljoen te steunen.
Twee journalistes van de Chinese krant Guangzhou Daily op bezoek gehad. Een vrij algemeen gesprek, maar toch goed om gedaan te hebben. Het regionale dagblad heeft een oplage van 1,8 miljoen. Toch 3 keer de Telegraaf bijna. De krant heeft alleen een Kantonese site (dayoo.com).
Read more ...