Er gloort rust aan de horizon - Main contents
We kruipen naar het kerstreces toe. Na dit weekend nog twee weken en dan mogen we het werk even neerleggen. Ook in mijn fractie merk ik dat velen daar aan toe zijn. De vermoeidheid begint toe te slaan. Hoe kan het ook anders na wekenlang met overvolle agenda's te maken te hebben gehad. Met grote regelmaat zijn we in deze weken tot in de kleine uurtjes bezig.
Zowel de Kamerleden als de medewerkers hebben het zwaar. Bij de andere fracties is dat niet anders. En hoe kleiner de fractie, hoe groter de werkdruk. De komende weken zijn ook niet mis. Ondermeer de behandeling van de begrotingen VROM en SZW, maar ook het zogenaamde MIRT (meerjarenprogramma infrastructuur). We zijn er dus nog niet, maar er begint wat rust te gloren aan de horizon.
Deze week stond vooral in het teken van de heropening van de discussie over de missie in Uruzgan. De toespraak van president Obama werkte als een katalysator daarop. En laat het nu ook nog eens de week van de behandeling van de defensiebegroting zijn. Dan komt er veel bij elkaar. Minister Van Middelkoop deed het uitstekend. Met kennis van zaken pareerde hij de kritiek vanuit de Kamer. Maar ook de uitlatingen van enkele van zijn collega's uit het kabinet over Uruzgan, in de media of via Twitter. Ik hoop wel dat het kabinet snel tot een besluit zal komen. De Tweede Kamer heeft via een motie gevraagd dit voor 1 maart 2010 te doen. Tot de laatste dag van deze afgesproken datum wachten met het nemen van een besluit is wat mij betreft niet noodzakelijk.
Zowel maandag als vrijdag ben ik het land weer in geweest. Maandag een werkbezoek en spreekbeurt in de gemeente Graafstroom (dat ligt in de Zuid-Hollandse Alblasserwaard). De plaatselijke ChristenUnie-fractie had goed haar best gedaan. Een mooi middagprogramma (met aandacht voor de thuiszorg) en een prima bezochte avondvergadering. Ik gebruik deze vergaderingen vooral om uitleg te geven bij ons werk in Den Haag. Fijn om te zien hoe betrokken de mensen zijn.
Vrijdag waren we met de complete fractie in Nijmegen. Ook daar weer zeer betrokken plaatselijke ChristenUnie-mensen. De ChristenUnie gaat in Nijmegen proberen een zetel in de raad te veroveren: ' Stabiel, betrokken, ChristenUnie - Nu ook in Nijmegen verkrijgbaar!' Wat een geweldige slogan. Leuk om ook burgemeester Thom de Graaf nog even te kunnen spreken. Maar ook de ontmoeting met studenten viel in de smaak. En dat niet alleen vanwege de soep en broodjes die geserveerd werden. In Nijmegen zijn opvallend veel jonge mensen betrokken bij de ChristenUnie. Lijsttrekker Dirk Vreugedenhil is 25 jaar oud. Met hem en Joel Voordewind ook nog een gesprek gehad met een aantal katholieken die zich tot de ChristenUnie aangetrokken voelen. Er zit veel dynamiek in de partij. Geweldig om te ervaren.
De drie kamerdagen deze week zijn voor mij grotendeels ingevuld met interne overleggen. Zowel met de fractie als met de coalitie. Vaak hebben mensen geen idee van wat er op de achtergrond allemaal besproken en geregeld moet worden. Dat is als het er op aan komt nog erg veel. Dinsdagavond nog wel tijd gehad voor een afgesproken bijeenkomst van de gebedsgroep. Sinds een aantal maanden ontmoeten Gert-Jan Segers (directeur WI), Frans de Lange (burgemeester Elburg, initiatiefnemer van deze ontmoetingen), Roel Kuiper (Eerste Kamerlid) en ik elkaar voor een moment van bezinning en gebed. Ook Ron van der Spoel (predikant) is daarbij betrokken geweest. Mogelijk begrijpt niet iedere lezer van mijn weblog wat de waarde van dit soort ontmoetingen is, maar ik ervaar het als zeer inspirerend. Even stilgezet worden in de hectiek van mijn werk. Ook fijn om in alle openheid met een aantal mensen te spreken over wat je bezighoudt. Voor het nieuwe kalenderjaar zijn inmiddels de data weer vastgelegd in de agenda. Woensdagavond overigens nog heerlijk gegeten met mijn oudste dochter en zoon.
Deze week ook nog wat media-optredens gehad. Onder meer een interview met het dagblad Trouw over de situatie in Amsterdam (weren van organisaties met een duidelijke christelijke identiteit) en een optreden bij het radioprogramma Tros Kamerbreed, vandaag. In laatst genoemde programma vooral ingegaan op advies van Raad van State op de AOW-plannen van het kabinet.
Arie Slob