"Zelfs hier in de hemel is geen ijs meer" - Main contents
De ochtend begon met Sint en Piet. Eerst kwamen zij op bezoek bij de fitness. Daarna kreeg ik op het ministerie nog een smakelijke chocoladeletter en een gedicht van Sint en Piet.
"Sint heeft goede hoop voor Kopenhagen,
Op een mooi akkoord, voor ’t klimaat en ons welbehagen."
De eerlijke chocoladeletters waren overigens uitverkocht. Een beter bewijs voor het succes van fair trade is er niet.
Daarna kwam ik Sint en Piet weer tegen in Nieuwspoort. Ik kreeg daar een leuk Sinterklaascadeau: een klimaatpuzzel van Dick Bruna. De HIER-Klimaatcampagne is een prima bossenactie gestart met als slogan: 'De klimaatpuzzel oplossen? Dat kan niet zonder bossen!'. Ik ondersteun deze actie uiteraard van harte.
In de Volkskrant las ik een indringende reportage over het smelten van de gletsjers in de Andes. De laatste decennia is het tempo van het afsmelten van de gletsjers verdrievoudigd! Met dit tempo steven we recht af op rampenscenario’s. De gevolgen zijn catastrofaal: grote tekorten aan drinkwater, een halvering van de beschikbare landbouwgrond, en voor de wijnliefhebbers: geen wijnproductie meer. "Zelfs hier in de hemel is geen ijs meer", verzucht een berggids. Wetenschappers verven sommige delen van de kale flanken van bergen wit om te voorkomen dat door de reflectie van de zon andere gletsjers snel wegsmelten.
Ook in de Himalaya ('de watertorens van de wereld') smelten de gletsjers weg. Het Nepalese kabinet vraagt hier wereldwijde aandacht voor met een ludieke actie: een kabinetsvergadering op de flanken van de Mount Everest op de adembenemende hoogte van 5.000 meter hoogte. Misschien moeten wij in Nederland eens een keer op locatie vergaderen op het strand bij een zwakke schakel in onze kustverdediging. Ik ga eens polsen bij mijn collega ministers.
Op uitnodiging van de KEMA was de topeconoom en adviseur van president Obama professor Jeremy Rifkin gisteren op bezoek in Nederland. Voor het afwentelen van de klimaatcatastrofe is in zijn visie een radicale verandering nodig van ons elektriciteitsnetwerk. Door gebruik van internettechnologie kunnen we een slim en duurzaam elektriciteitsnetwerk creëren (eenvandaag.nl), zogeheten smart grids. De consument krijgt bijvoorbeeld meer inzicht in zijn energierekening en wordt zelfs energieleverancier. Toekomstmuziek, maar wel een veelbelovende ontwikkeling.
De CDA-fractie roept de sociale partners op 'Kopenhagen' te steunen. Wat betreft de vakbeweging is die oproep al langer niet aan dovemansoren gericht. Zij zijn al jaren actief en positief betrokken bij acties voor een beter klimaat, zo ook recentelijk in het maatschappelijke initiatief Beat the heat now. Gisteren in mijn gesprek met Agnes Jongerius van FNV Bondgenoten werd die betrokkenheid weer bevestigd.
De vakbeweging steunt het kabinet in haar pogingen tot een alomvattend klimaatakkoord te komen. Agnes Jongerius vroeg in ons prettige gesprek specifiek aandacht voor de positie van de werknemers. Uiteraard zegde ik haar toe dat mijn Europese collega’s en ik aandacht hebben voor en rekening houden met werknemers in alle klimaatmaatregelen die we voorstellen. De drie p’s - people, planet, profit - zullen in balans moeten zijn, willen we die noodzakelijke duurzame wereld voor elkaar krijgen!
Read more ...