De omroep redden voor er een volgend, rechts kabinet komt

Source: J.S. (Joël) Voordewind i, published on Monday, December 7 2009, 23:22.

Afgelopen week was weer een drukke week. De media- en de defensiebegroting stonden op de Kameragenda. Ik tel nu de weken af tot het reces, want doordeweeks ’s avonds thuis zijn is er niet mee bij. Is dus nogal een druk op Deborah om alles thuis op te vangen; vooral met Sinterklaas en de verjaardag van onze kinderen deze week. Maar in het reces gaan we met het gezin naar Afrika: Kenya en Tanzania. Ik zal een aantal projecten World Vision bezoeken: opvang van aidswezen. En we gaan een aantal dagen de rimboe in om de Big 5 (de meest imposante dieren) te bewonderen. Dus het is werk maar heeft ook z'n leuke kanten voor het gezin.*

Bij de behandeling van de mediabegroting heb ik een motie ingediend om meer evenwicht te brengen in de actualiteitenrubrieken en opinieprogramma’s. Nu krijgt de VARA dagelijks drie keer de mogelijkheid haar kijk op de werkelijkheid te presenteren: in de Wereld Draait Door, NOVA en Pauw & Witteman. Terwijl andere omroepen één of twee keer een actualiteitenrubriek hebben, in Netwerk of EenVandaag. Mijn motie is inmiddels aangenomen. Verder probeerden de PvdA (Martijn van Dam) en ik om de financiering voor de omroepen met een bandbreedte vast te leggen voor de komende vier jaar. Er is een grote kans dat een volgend, rechts kabinet flink wil bezuinigen op de omroepen en toe wil naar BBC model, waarbij de ledenomroepen als productiebedrijven nog hun programma`s mogen aanbieden. Daarmee zou de pluriformiteit van ons omroepbestel de nek om worden gedraaid. Het is nog de vraag of deze poging tot een meerjarige financiering van de omroepen gaat lukken in tijden van economische tegenwind.

Kinderarbeid

Dinsdag werd tijdens de stemming nog mijn motie aangenomen die van bedrijven vraagt om open te zijn over de vraag of de arbeidsnormen, inclusief het weren van kinderarbeid, in de gehele productieketen geëerbiedigd worden. Een mooie afronding van ons werkbezoek aan India. Deze week zal ik nog een vervolggesprek voeren met Philips. Inmiddels is het rapport De vrijwilligheid voorbij af; voor geïnteresseerden komt het op de website.

Uruzgan: verlengen of niet

De Kamerbehandeling van de defensiebegroting werd gedomineerd door de plannen van VS-president Obama. De nacht voordat de defensiebegroting werd besproken, liet Obama weten nog eens 30.000 man extra troepen naar Afghanistan te sturen. Hij vroeg de NAVO-bondgenoten hetzelfde te doen.

Eimert van Middelkoop liet zich tijdens het begrotingsdebat niet verleiden tot speculaties over een verlenging in Uruzgan of missies elders. Hij had een mooie inbreng en stond er ontspannen bij. Zelf heb ik heb steeds herhaald dat de ChristenUnie vindt dat het goede opbouwwerk dat we in Uruzagan hebben gedaan, vooral moet worden voortgezet. Maar dat dit ook prima kan met bescherming van een andere Navo-partner. We moeten voorkomen dat de ontwikkelingsorganisaties en ook Nederlandse bedrijven die we naar Uruzgan gehaald hebben, nu ook gaan vertrekken als de Nederlandse krijgsmacht vertrekt. Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) moet dan ook vooral blijven investeren in Uruzgan.

Deze week evalueren we de resultaten van de afgelopen drie jaar in Uruzgan. Mooi om te lezen dat toen we kwamen, er vier hulporganisaties waren terwijl dat er inmiddels 52 zijn. Verder zijn de voorzieningen van de Afghanen enorm toegenomen: van schoon drinkwater tot scholen en poliklinieken en de renovatie van het ziekenhuis. Er worden verharde wegen aangelegd, politie en militairen worden getraind om de eigen veiligheid ter hand te nemen, irrigatiekanalen worden gegraven, alternatieven aangeboden voor de papaverteelt, etc etc. Dit alles is in drie jaar tijd bereikt. Is het nu alles pais en vree? Nee, daar zal nog wel enkele jaren voor nodig zijn, maar er zijn grote stappen vooruit gezet in de ontwikkeling van een van de meest achtergestelde en arme provincies van Afghanistan. Dankzij het moedige en kordate optreden van de Nederlanders. Eenentwintig militairen hebben daar helaas het grootste offer voor moeten brengen, namelijk hun leven.

Joël Voordewind

* PS Om misverstanden te voorkomen: de kosten van deze gezinsreis zijn voor eigen rekening